Toplu rapor eylemi rehberi

Guide to sick-outs

Alışık olduğumuz tarzdaki grevler yerine, “hastalanmak”, grev yapmadan grev yapmak için oldukça iyi bir seçenektir. Buradaki “hastalanmak” eş zamanlı olarak hastalanan işçilerin organize olmasını gerektirir.

Ana fikir, işçilerin tümünün veya çoğunun aynı gün veya günlerde hasta olduklarını  beyan edip iş yerini felce uğratmaktır. Alışılageldik grevlerden farklı olarak bu yöntem, bir departmanda ya da sektörün genelinde resmi bir sendika olmadan bile başarılı bir şekilde kullanılabilir. Bu, yasal olarak grev yapılması engellenen ABD’deki kamu çalışanları sendikaları için geleneksel doğrudan eylem yöntemidir.

Örneğin, New England  Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde, sadece hasta olma düşüncesiyle bile sonuç alındı. Bir mağaza sorumlusu, müdürü ile işten çıkarılan sendika üyesi hakkında konuşarak, etrafta çok fazla grip olan çalışan olduğunu ve sağlıklı personele ihtiyaçları olduğu talebinde bulundu. Bunu takiben – tabii ki tamamen “tesadüfen”- düzinelerce çalışan ne kadar hastalık izni sürelerinin kaldığını öğrenmek için ofisi aradı. Süpervizör buradaki mesajı aldı ve sendika üyesi tekrar işe alındı.

Bir diğer örnek olarak 2006’da Danimarka’da 100 pilot, grevdeki pilotlarla dayanışmak için “hastalandı” ve 1969’da binlerce Amerikan hava trafik kontrolörü çalışma koşullarını iyileştirmek ve daha iyi ücret için hastalık iznine ayrıldı.

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

“Toplu rapor eylemi rehberi” için 3 yanıt

  1. […] Önceki İş Yavaşlatma Rehberi Sonraki Toplu rapor eylemi rehberi […]

  2. […] < Toplu rapor eylemi rehberi […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir