İyi iş grevi

Good work strike

Bu yazıda iyi iş grevleri için tavsiyeler ve ipuçları vereceğiz. İyi iş grevleri, işinizi patronların kazancı için değil müşterilere yardımcı olmak için yapmayı, ödeme talep etmeden mal veya hizmetlerin dağıtılmasını ve bunlardan daha fazlasını içerir.

Bilindik bir grev yerine , patrolarının karşılamakta isteksiz olduğu taleplere sahip olan işçiler kolektif bir şekilde” iyi iş” grevine çıkmaya karar verebilirler.

Hizmet sektörü çalışanları için en büyük problemlerden biri iş yavaşlatma eylemi gibi birçok doğrudan eylem biçiminin müşterilere (ki bu müşteriler çoğunlukla diğer işçilerdir) patrondan daha fazla zarar vermesidir. Bunu aşmanın bir yolu daha ucuz ya da daha iyi bir hizmet sağlamaktır ki bu tarz bir hizmet elbette patronu zarara uğratacaktır.

Örneğin, greve gittiklerinde hastaların tedavi edilmeyeceğinden korkan Fransa’daki Mercy Hastanesi işçileri greve gitmek yerine tedavi gören hastalara aldıkları ilaçlar, laboratuvar testleri, tedaviler ve terapiler için faturalandırma fişleri göndermeyi reddetti. Sonuç olarak hastalar (evrak işlerine giden zamanın hastaların bakımına harcandığı için) ücretsiz olarak daha iyi bakım gördüler. Hastanenin geliri yarı yarıya azaldı ve paniğe kapılmış yöneticiler üç gün sonra tüm işçilerin taleplerini yerine getirdiler.

1968’de Lizbon otobüs ve tren işçileri ücret artışlarının reddini protesto etmek için tüm yolcuların bu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmasına izin verdi. Biletçiler ve şoförler her zamanki gibi işlerine geldiler ancak biletçiler para çantalarını yanlarına almamışlardı. Belirtmeye gerek yok ama kamuoyu desteği bu ücret almayan grevcilerin tabii ki de tamamen arkasındaydı. 1990’da Avustralya’daki tramvay işçileri de aynı şekilde grev yaptılar. (Link İngilizce)

ABD’nin New York şehrinde, Dünya Endüstri İşçileri (Industrial Workers of the World – IWW) üyesi restoran çalışanları bir grev girişiminde başarısız olduktan sonra, IWW örgütleyicilerinin ”tabakları üst üste yığın, müşterilere istedikleri porsiyonların iki kat fazlasını verin, fişleri minimumdan hesaplayın” önerilerine uyarak taleplerinin bir kısmını kazandılar.

Libcom tarafından Industrial Workers of the World’un yayınladığı bir yazıdan düzenlenmiştir.

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

“İyi iş grevi” için 4 yanıt

  1. […] Önceki İş yerinde ikili iktidar Sonraki İyi iş grevi […]

  2. […] grev yapmak gerekli olsa da, iyi iş grevi, iş yavaşlatma ya da kuralına göre çalışma gibi iş yeri eylemleri çarpıcı biçimde daha […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir