Oturma grevi veya işgal rehberi

Sitdown strike or occupation guide

Bir anda çalışmanın reddedilmesiyle hızlı kazanım elde edilebilen, oturma grevi ve işgal rehberi.

Grevin etkili olabilmesi için uzun sürmesi şart değildir. Belirlenen zamanda ve planlandığı şekilde yapılan bir grev dakikalar içerisinde  işçilerin haklarını elde etmesini sağlayabilir. Bütün işçilerin işi durdurup, sabırlı olduğu “işi durdurma” ya da “işgal” gibi eylemler ya da herkesin işi bırakıp patronun odasına önemli bir meselenin konuşulması/tartışılması için yol aldığı “kitle şikayeti” eylemleri daha evvel belirtilen etkili grev tanımına örnek olarak gösterilebilir. Dolayısıyla bunun “geleneksel/bilindik” bir greve göre birçok avantajı olabilir.

Detroit Dünya Endüstri İşçileri’nin (IWW) oturarak gerçekleştirdiği işi durdurma eylemi 1932-1934 yılları arasında Hudson Motorlu Otomobil Şirketi’nde  kayda değer bir etki yarattı. İşlerine takılı kalmış işçilere “oturun  ve maaşınızın nasıl yükseldiğine tanıklık edin” mesajı onları grev hatlarına sürüklemekte yardımcı olmuştu. Bunalım dönemi gibi bir dönemin tam ortasında istikrarlı bir şekilde gerçekleştirilen oturma eylemleri yüzde yüz oranında ücret artışını sağlamıştı.(saatte 0,75 $ ‘dan 1.50 $’ a)

IWW [üyesi] tiyatro figüranları karşı karşıya oldukları %50 oranındaki ücret kesintisine karşı grev yapmak için doğru zamanı beklemişlerdi. Oyunda kraliçeyi taşımak için Roma askeri kılığında bulunan 150 figüran bulunuyordu.  kraliçenin sahneye çıkması için işaret edildiğinde, figüranlar kraliçenin etrafında çember oluşturarak, ücretlerin yalnızca iyileştirilene kadar değil üç misli artırılana dek kıpırdamayı reddettiler.

Oturarak gerçekleştirilen işgal eylemleri hala etkili bir silah niteliğine sahiptir. 1980’de KKR Şirketi, Ontario’daki Houdaille fabrikasını kapatacağını ve Güney Carolina’ya taşıyacağını açıkladı. Buna karşılık, işçiler fabrikayı iki hafta boyunca işgal ettiler. Böylelikle, KKR tam emeklilik, kıdem tazminatı ve sağlık sigortası primlerini ödemek de dahil olmak üzere, fabrikanın kapanışı için adil şartlarla pazarlık yapmak zorunda kaldı.

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

“Oturma grevi veya işgal rehberi” için 3 yanıt

  1. […] Önceki Toplu rapor eylemi rehberi Sonraki Oturma grevi veya işgal rehberi […]

  2. […] < Oturma grevi veya işgal rehberi […]

  3. […] Oturma grevi veya işgal rehberi […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir