Kuralına göre çalışma rehberi

Work-to-rule: a guide

Kuralına göre çalışma konusunda kısa bir rehber – işinizin kurallarını hiçbir şey yapılamamasını sağlayacak kadar sıkı bir şekilde uygulayarak ücretinizden kesinti olmadan endüstriyel eylem yapmak.

Patronların karşılamak istemediği talepleri olan işçiler grev yapmak yerine, topluca bir “kurallara uyarak çalışma” eylemini başlatmaya karar verebilirler.  Hemen hemen her iş -birçoğu tamamen uygulanamaz ve genellikle görmezden gelinen- düzenlemeler, standart talimatlar gibi kurallar labirenti ile kaplanmıştır. Ancak işçiler genellikle emirleri ihlal ederler, işleri kendi yöntemlerine başvurarak hallederler ve şirketin hedeflerine ulaşması için otoritenin sınırlarını göz ardı ederler. Görevleri kuralları uygulamak olan yöneticilerin dahi genellikle, hedeflere zamanında ulaşabilmek için bahsedilen kısa yolların kullanılması gerektiğine dair üstü kapalı kabulleri vardır.

Fakat bu kural ve yönetmeliklerin her birinin harfiyen uygulanması halinde ne olacaktır? Bir karmaşa halinin ortaya çıkması ile verimlilik ve morallerinde düşüşler yaşanacaktır. Ve en önemlisi de, işçiler başlarını belaya sokamazlar çünkü “yalnızca kurallara uymaktadırlar”.

Millileştirme kapsamında Fransız demiryolu grevleri yasaklandığı zaman demiryolu işçileri şikayetlerini ifade etmenin başka yollarını bulmuşlardı. Bir Fransız yasasına göre, bir trenin geçmesi gereken herhangi bir köprünün güvenliğinin mühendis tarafından sağlanması gerekir.  [Mühendisin] kişisel incelemenin ardından sonra hala şüphe varsa, tren ekibinin diğer üyelerine danışması gerekir. Elbette  her köprü iyice denetlenmiş, ekipteki herkese danışılmıştı ve böylelikle trenlerin hiçbiri zamanında harekete geçmemişti.

Kurallara uyularak iş yavaşlatma eylemine bir başka örnek de Avusturyalı posta işçilerinin, işlerini tehlikeye atmadan belirli bazı talepler elde edebilmek için, tüm postalara uygun posta ücretinin eklenip eklenmediğini görmek amacıyla tartılması gerektiği kuralını harfiyen uygulamalarıdır. Önceden ağırlığından hafif olduğu rahatlıkla anlaşılabilir tüm mektupları ve kolileri tartmadan geçerlerdi, dolayısıyla kelimesi kelimesine olmasa da istenilen standartlar gerçekleşirdi. Her bir postanın teraziye alınıp dikkatlice tartılması ve daha sonrasında teslimata geri gönderilmesi sonucunda posta işçileri, ikinci gün ofisi tartılmamış postalarla dolup taşırmışlardı.

Ya da şu örneği gözünüzde canlandırın: Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan BART’ın (Körfez Bölgesi Hızlı Ulaşım –ç.n.)  tren operatörlerinin ana hattın herhangi bir yerinde tuvalet molası istemesine izin verilmektedir ve Merkezi Kontrol bunu reddedemez. Normalde ise böylesine bir durum nadiren yaşanmaktadır. Ancak her tren operatörü, Körfez boyunca yaptıkları her yolculukta aniden tuvalet molasına çıkarsa yönetim nasıl bir tutum sergilerdi? Kısacası,  kurallara harfiyen uymak bir çok olanağı  beraberinde getirmektedir ve işçiler bir arada kalabilirlerse, ücretlerinde herhangi bir kesintiye olmadan kazanım elde edebilirler.

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

“Kuralına göre çalışma rehberi” için 4 yanıt

  1. […] Önceki Oturma grevi veya işgal rehberi Sonraki Kuralına göre çalışma rehberi […]

  2. […] Kuralına göre çalışma rehberi […]

  3. […] grev yapmak gerekli olsa da, iyi iş grevi, iş yavaşlatma ya da kuralına göre çalışma gibi iş yeri eylemleri çarpıcı biçimde daha etkili […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir