İş yerinde Örgütlenme: Bazı temel ilkeler

Organising at work: some basic principles

Aşağıdakiler, başarılı birlik organizatörlerinin, hatırlanması gerektiğini söyledikleri en önemli ilkeler listesidir:

Otoriteyi Sorgula

Örgütlenme, insanlar otoriteyi sorguladığı zaman başlar. Birileri “Bize ne yapıyorlar? Bunu neden yapıyorlar? Bu doğru mu?” diye sorar. İnsanları “kararları kim alıyor, kim bu kararlarla yaşamaya zorlanıyor ve neden böyle olmalı ?” diye sormaya teşvik edin. İnsanlar, sırf otorite olanlardan geliyor diye, ki bu otorite ister hükümet olsun, ister patron olsun, ister sendika olsun ya da siz olun, bir kuralı ya da bir cevabı kolayca kabul etmemelidir. Etkili bir örgütleyici, iş arkadaşlarını, kendileri adına düşünmeye teşvik eder.

Bire Bir Konuşun

Neredeyse bütün deneyimli aktivistler şunu söyler; örgütlenme ile ilgili en önemli şey bire bir yapılan tartışmalardır. Broşürler gereklidir, toplantılar önemlidir, mitingler harikadır, fakat hiçbiri bire bir tartışmanın yerini tutmaz. Sıklıkla, iş arkadaşlarınızdan birini sadece dinlediğiniz ve kafasında olanları duyduğunuz zaman, o kişiyi kendi tarafınıza çekersiniz. Çünkü onu sadece siz dinliyorsunuzdur. Bitişik masada oturan Linda’yla konuştuğunuzda ve onun korkularının üstesinden geldiğinizde, onun sorularını yanıtladığınızda, moralini yükselttiğinizde, onu bir toplantıya çağırdığınızda ya da onu bir mitinge götürdüğünüzde; işte örgütlenme tamamen böyle bir şeydir.

Doğal Örgütleyicileri Bul

Her iş yerinde arkadaş grupları vardır. Her grubun kendi fikir üreteni, doğal örgütleyicisi, elebaşı vardır. Bunlar her zaman sesi en yüksek çıkan ya da en konuşkan kişi değildir. Fakat diğerlerinin dinlediği ve saygı gösterdiği biridir. Bu doğal örgütleyicileri kendi tarafınıza çektiğinizde, önemli bir mesafe kat etmiş olursunuz.

İnsanları Çalışmaya Dahil Edin

Hayat bir derslik değildir ve insanlar sadece broşür okuyup, toplantıya katılarak öğrenemezler. Çoğu insan eylem sürecinde öğrenir, değişir ve gelişir. Bu broşürü alacak mısın? Bunu arkadaşına verecek misin? Bu dilekçeyi imzalayacak mısın? Yeni aktivistler kazanmak istiyorsanız, iş arkadaşlarınızı örgütlenmeye dahil edin.

Sendika Biziz!

Örgütlenmenin amacı sadece bireylerin dahil olmasını sağlamak değildir. Aynı zamanda onları dayanışmanın bilincinde olan bir grup olarak bir araya getirmektir. Kendini bütün olarak gören bir grup yaratmak istiyoruz; Toplantıya gelecek misiniz? Patronu ziyaret etmek için bütün departman bir araya gelebilecek miyiz? Grev hattında hepinize güvenebilecek miyiz?

Faaliyetler Zaman İçinde Yükselmeli

İnsanlardan artan bağlılık ile artan zorluk oranlarındaki aktivitelere katılmalarını isteyin. Sendika rozeti takmaya istekli misin? Bir grev için oy verir misin? Grev hattında durmaya hazır mısın? Tutuklanmaya razı mısın? Bazı sendika mücadeleleri, inandıkları bir şey uğruna, yüzlerce insanın hapse girmeye razı olmasını gerektirebiliyor. Daha da fazlası için her şey şu soruyla başlıyor, “Bu broşürü alacak mısın?”

Yönetime Karşı Koy

Örgütlenme güç ilişkilerini, çalışanlar ve yönetim arasındaki güç dengesini değiştirmek ile ilgilidir. İşverene karşı çıkış, artan faaliyetlerle inşa edilmelidir. Eğer insanlar, patronu sinirlendirme riskini almak istemiyorlarsa, kazanamayacaklardır.

Küçük Zaferler Kazan

Bir iş yerindeki küçük gruptan kitlesel sosyal protestolara kadar çoğu hareket, küçük zaferler üzerinde gelişir. Zaferler bize daha fazlasını yapabileceğimize dair güven verir. Bize “patronu yenebilirsiniz” farkındalığı kazanan yeni destekçiler kazandırır. Her zafer ile, grup daha fazla kendine güvenli hale gelir ve bu nedenle daha büyük zaferler kazanma kabiliyeti edinir.

Aksiliklere Hazırlıklı Ol

Hayatta hiçbir şey pürüzsüz devam etmez ve örgütlenme bir istisna değildir. İlk seferde başarı elde edemezseniz, sabırlı olun. Koşullar zamanla sürekli değişir, yeni insanlar gelir ve gider. Belki birkaç ay içinde, iş arkadaşlarınız şu anda olduğundan daha fazla ilgileneceklerdir. Er ya da geç, işvereniniz, bu sürece yardımcı olacak bir şey yapacaktır.

Dışardaki Dünyayı Unutma

İşçiler ve işverenleri arasındaki çatışmalar, diğer işçilerin kendileri için karşı çıkabilecek özgüveni bulmaları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Diğer şirketlerde ve endüstrilerde çalışan işçilerle bağlantılar kurmak ve destek ağları oluşturmak bizim çıkarımızadır. Birlikte durarak, hayatlarımız üzerinde daha fazla kontrol kazanma kabiliyetini büyük ölçüde artıracağız.

Kendi Yayınınızı Üretin

Bu, mesajı karşıya iletmenin en iyi yoludur. Ama iş arkadaşlarınızın bu üretime dahil olmasını sağlamayı unutmayın.

Mizah Anlayışınız Olsun

Yaptığınız her şeyde ölümüne ciddi olmayın: örgütlenme eğlenceli bir şey olabilir ve olmalıdır. Çizgi filmler, şarkılar, şakalar ve hikayeler kullanın. Propagandanızı sadece gerçekliğin şiddetiyle değil, aynı zamanda istek ve arzularınızla da ilişkilendirmeye çalışın.

Örgütlenme her şeydir

Örgütlenmenin aşırı derecede resmi veya yapısal olarak çok ağır olması gerekmez, ancak orada olmalıdır. Telefon ya da mail listesi, ihtiyaç duyduğunuz bütün örgütlenme olabilir, ancak ihtiyacınız olanlar bunlarsa, bunlara sahip olmalısınız. Örgütlenmenizin doğrudan demokratik olduğundan ve sekreter gibi özel pozisyonlarınızın anında geri çağrılabilir olduğundan emin olun. Son yirmi yıl, çok sıkı mücadele eden, bazı kazanımlar elde eden ve daha sonra örgütlenmedikleri için ortadan kaybolan, birçok reform hareketi örneği ortaya çıkardı. Bir sendika organizatörü olan Bill Slater der ki, “Sadece örgütlü olan hayatta kalır.”

Tek Başına Örgütlenme

Dünya Endüstri İşçileri veya diğer radikal işçilerle iletişime geçin ve buralara, size yardımcı olmaktan daha fazlasına istekli olan diğer çalışanlarla birlikte katılın. IWW ya da diğer özgürlükçü gruplar, ne kadar küçük olursa olsun, herhangi bir organizasyonda hayati öneme sahip kaynaklar sağlayabilir. Yalnız yapamayacağımız şeyleri, birlikte yapabiliriz.

Libcom tarafından, Dünya Endüstri İşçileri’nin (Industrial Workers of the World-IWW) bir makalesinden düzenlendi.

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

“İş yerinde Örgütlenme: Bazı temel ilkeler” için 3 yanıt

  1. […] Önceki İş yeri örgütlenmesi Sonraki İş yerinde Örgütlenme: Bazı temel ilkeler […]

  2. […] < İş yerinde Örgütlenme: bazı temel ilkeler […]

  3. […] İş yerinde Örgütlenme: bazı temel ilkeler […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir