Anasayfa / Haberler / Almanya’da kamu emekçilerinin uyarı grevleri devam ediyor

Almanya’da kamu emekçilerinin uyarı grevleri devam ediyor

Almanya’da kamu emekçilerinin uyarı grevleri ve sokak eylemleri günlerdir devam ediyor. Dün de Alman Kamu Emekçileri Sendikası Verdi’nin çağrısıyla Stuttgart’ta bir günlük uyarı grevi yapıldı. Greve, ana okulu ve kreş öğretmenleri, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, devlet dairelerinde çalışanlar (gençlik dairesi, gençlik evleri, sosyal daire, iş ve işçi bulma kurumları, kütüphaneler) ve toplu taşıma (SSB) emekçileri katıldı.

Yaşanacak Dünya’nın haberine göre Baden Württemberg eyaleti başkenti olan Stuttgart’ta, yaklaşık 2 bin kişi üniversite bahçesinde toplandı. Şehir merkezine doğru yapılan yürüyüşten sonra, yine aynı yerde bir mitingle eylem sona erdirildi. En önde taşınan pankartta “Bizden vazgecemezsiniz! Şimdi sıra sizde!“ sloganı yazılıydı. SSB ve temizlik işçileri ise iş yerleri önünde eylem gerçekleştirdiler.

Verdi’nin açıklamalarına göre, eyalet çapında 8 bin kişi greve ve eylemlere katıldı. Yine Heilbronn, Karlsruhe ve Baden Baden kentlerinde toplu taşıma araçlarında tam gün grev yapıldı.

Kamu Emekçileri Sendikası Verdi, yüzde 4.8 ücret artışı, en azından 150 euro’luk bir artış istiyor. İşveren henüz bir teklifte bulunmadı. 22 Ekim’de görüşmeler devam edecek. Baden Württemberg eyaletinde 220 bin sendikalı kamu emekçisi bulunuyor. Almanya genelinde rakam yaklaşık 2.3 milyon.

Verdi, ayrıca toplu taşıma alanında Almanya çapında tek bir toplu sözleşme bağlamak istiyor. Halen, her eyalette, ayrı toplu sözleşme görüşmeleri yapılmak zorunda. Bu talep, yaklaşık 87 bin emekçiyi kapsıyor. Özellikle gençlerin meslek eğitimi, mesailerin karşılanması ve vardiyalara ek ödeme talepleri öne çıkıyor. Almanya’da 16 eyalette toplam 130 şirket toplu taşıma araçlarını işletiyor. Banliyö trenleri ve bölgesel trenlerde de sinyal hatası çıkınca, grevin etkisi daha büyük oldu.

97 kreş ve ana okulu tümüyle, 43’ü ise kısmen kapandı, 11 genclikevi ve 14 tam gün okul çalışanları da greve katıldı. Duraklarda bekleyen öğrencilerin bazıları, grevi haklı bulduklarını, toplu taşıma emekçilerinin zor bir iş yaptıklarını söylediler. Belediye çalışanları, belediyenin önünde grev bildirisi dağıttılar ve olumlu tepkiler aldılar. Sağlık çalışanları, pankart ve dövizlerle „alkisin karın doyurmadigini“ anlattılar. Greve çıkanlar, genelde düşük ücret alıp, en ağır işleri yüklenen emekçiler. Alman basınında çıkan röportajlara bakıldığında, önceden haber verildiği için, grevin Stuttgart’ta olumlu karşılandığı görüldü.

21 Ekim’de kamu emekçileri tam gün grev gerçekleştirecek.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir