İş Yerinde Sabotaj

Sabotage in the workplace

Sabotaj patronlara; işçilerin patronlara ihtiyacı olmadığını, aslında patronların işçilere ihtiyacı olduğunu hatırlatmak amacıyla yapılan türlü “numaralar”, “yaramazlıklar” ve  çeşitli “hınzırlıklar” için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. İşte bunlara bazı örnekler:

“Sabotaj” kelimesi Fransız işçilerinin makinelere atıp çalışmasını engelleyerek üretimi durdurdukları tahta ayakkabılardan (“sabot”) türetilmiştir. Sabotaj, işçilerin üretimi ya da çalışma hızını düşürmek için yaptıkları tüm faaliyetleri kapsar.

Bu eylemler çalışma sırasındayken kişisel amaçlarla telefon görüşmesi yapmak gibi ufak bir olaydan tutun da mülkiyetin ve bilginin yok edilmesi gibi büyük bir olaya kadar uzanabilir.

İşlere çomak sokan en sert taktikler genelde şiddet içermese de çoğunluğu toplumsal olarak hiç de uygun görülmezler. Bunlar mücadelelerin en sıcak olduğu zamanlarda, patronlar ve işçiler arasında toptan ve apaçık bir sınıf savaşı olduğunda kullanılmalıdır. Aşağıda büyük sabotaj eylemlerinden birkaçına örnek bulunmaktadır.

Manyetik olarak depolanan bilgileri (kaset, disket ya da ulaşımı kolay harddiskler vs.) bozmak ve işlevsiz hale getirmek için depolama yerlerine güçlü bir mıknatıs tutulabilir. Tabii ki önemli bilgiler taşıyan diskleri, kasetleri “yanlış yere koymak” da gayet basit bir şekilde amaca ulaştırabilir. Restoranlarda çalışanlar bir yerlerden birkaç çekirge ya da fare bulabilir veya alabilir ve  bunları uygun bir yerde salabilirler. Şakalarını daha da ileri götürmek için de Sağlık Bakanlığına isimsiz bir şikayette bulunabilirler mesela.

Bir grev çağrısına musallat olan en büyük sorunlardan birisi de greve katılmayanlar ve grev kırıcılarıdır. 1886 yılında yapılan bir demiryolu grevinde işçiler greve katılmayan işçi problemini evlerine giderlerken yanlarında birer “hatıra” eşya almakla çözdü. Gariptir ki, trenler işçilerin yanlarına aldıkları bu ufak tefek ama gayet de önemli “hatıra” eşyalar olmadan çalışmaz hale geliyorlar”mış” ve bu yüzden de greve katılmayan işçiler bu duruma karşı hiç bir şey yapamadı. 

Tabii ki günümüzde işçilerin bu parçaları iş sahasından kaçırmak yerine iş sahasının güvenli bir yerinde saklaması daha güvenli olacaktır. Daha modern bir ortamda Bilgi Teknolojileri(IT)  mühendisleri kendi yazılımlarının sadece kendi rızalarıyla çalışmalarını sağlayabilirler.

Başka örnek olarak da patronun antetini kullanarak istenmeyen tonlarca büro malzemesi sipariş edilebilir ve büroya getirtilebilir. Şayet şirketinizin araması ücretsiz telefon numarası varsa arkadaşların bir takım sorunlar için sürekli bu telefon numaralarını sinirli bir şekilde arıyarak tıkıyabilir ya da ücretsiz posta adresi varsa yine aynı şekilde sürekli posta atılabilir. Japon yapıştırıcısıyla harikalar yaratabilirsiniz. Bu örneklerden görüldüğü üzere yapılabilecek şeyler sonsuzdur.

Kütüphanemizde iş yerinde sabotajla alakalı özetlenmiş bir çok örneğe (İngilizce) şuradan ulaşabilirsiniz.

Libcom tarafından Industrial Workers of the World’un yayınladığı bir yazıdan düzenlenmiştir.

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

“İş Yerinde Sabotaj” için 2 yanıt

  1. […] Önceki Kuralına göre çalışma rehberi Sonraki İş Yerinde Sabotaj […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir