Anasayfa / Arşiv / İş yerinde ikili iktidar

İş yerinde ikili iktidar

Dual power at work

Bir şey elde etmenin en iyi yolu, basitçe organize olmak ve bunu kendi ellerimizle yapmak olacaktır. Bir iş yerinde ise  bu ikili iktidar stratejileri biçimini alabilir- işçiler yönetimin onayını beklemeksizin çalışma ortamında değişiklikler yaparlar.

Patronun taleplerimizi yerine getirmesini beklemek ve uzun süredir beklenen değişimi başlatmak yerine, işçiler  -patronun iddialarına aldırmaksızın- bu değişiklikleri kendi başlarına gerçekleştirebilme gücüne sahiptir.

Ödeme

San Francisco kahvehanesinin sahibi kötü bir yatırım yöneticisi idi ve bir hafta boyunca işçilerin ödemeleri gerçekleşmemişti. Yönetici çeklerin yakında geleceğini söylerek işçileri oyalamaya devam etmişti, ancak işçiler en nihayetinde yönetimi kendi ellerine alarak yazar kasadan kendilerine günlük ödeme yapmaya başlamışlardı ve usulüne uygun bir şekilde olması için  ise makbuz bırakmayı ihmal etmemişlerdi. Bu olay sonrası gürültü kopsa da işçilerin çekleri tam vaktinde teslim edilmeye başlanmıştı.

Koşullar

San Francisco’nun banka ve finans kuruluşlarının yoğun olarak bulunduğu bir bölgedeki küçük bir matbaada eski, artık iş görmez bir ofset baskı makinesi nihayet hizmet dışı bırakılmış ve basın odasının yanına sürüklenmişti; böylelikle , yerini yepyeni bir makineye bırakmıştı ve yönetici eski makinenin “yalnızca zarflar için” kullanılması gerektiğini belirtmişti. Bununla birlikte, sadece diğer preslerin çalışmasını sağlamak için basın operatörleri tarafından makinenin yedek parçaları sökülmeye başlanmıştı. Çok geçmeden, makinenin bir daha asla hizmet göremeyeceğini patron haricinde herkes farkına varmıştı.

Daha sonra matbaacılar yöneticiden baskı makinesini depoya kaldırmalarını istemişlerdi çünkü şimdiye kadar kalabalık bir basın odası için yeteri kadar yer kaplamıştı ancak yönetici eveleyip gevelese de pek oralı olmamış gibiydi. Sonunda, matbaacılar işten çıkış saatlerinin kaydını aldıktan sonra , tekerlekli bir çekici ile  baskıyı üst kata çıkarmak için asonsöre binmişlerdi, tam o esnada  yönetici onları asansöre binerken görmüştü fakat otoritesini sarsan hadise dolasılıysa çok öfkeli olsa da onlara bu mevzudan asla bahsetmemeye karar vermişti. Böylece, baskı makinesinin bulunduğu alan, birkaç sandalye ve dergi rafı ile bir “çalışanlar odasına” dönüştürülmüştü.

Molalar

Londra’da bulunan bir ofisin çalışanları  yalnızca sigara içenlerin diledikleri zaman 5-10 dakikalık molalara çıkmalarına izin verilmesinin adil olmadığını düşünüyorlardı, bu nedenle  tüm çalışanların bu molalara sahip olması gerektiğine karar vermişlerdi. Böylelikle çalışanlar, yönetimin veya insan kaynakları departmanının iznini almadan diledikleri gibi molalara çıkmaya başlayıp, yeni personelleri de bu “kural” konusunda bilgilendirmeye karar vermişlerdi.

Bu olaya benzer binlerce örnek mevcuttur, neden işyerinizde neler yapabileceğinize dair  düşünmüyorsunuz? Genellikle işçiler tarafından uygulanan fiili sistemler ve kurallar yöneticilerin, mevcut durumun veya “birlikte çalışma” atmosferinin  zarar görmesine dair duydukları korku nedeniyle , durumla başa çıkabilmelerini güçleştirmektedir.

Libcom tarafından, Dünya Endüstri İşçileri’nin (Industrial Workers of the World-IWW) bir makalesinden düzenlendi.

Çeviri: Yeryüzü Postası

Adresi kontrol edin

Aaron Bushnell’in Gazze ile Dayanışma Eylemi Üzerine – Crimethinc

“Yöneten sınıfımızın normal olmasına karar verdiği şey bu” 25 Şubat Pazar günü, bir kişiden [1] …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir