L’Union Communiste Libertaire’den Yunan devletinin hedefindeki Exarcheia ile uluslararası dayanışma çağrısı

Fransız anarşist komünist örgüt L’Union Communiste Libertaire (Özgürlükçü Komünist Birlik) bir bildiri yayınlayarak Yunan devletinin hedef aldığı Atina’nın Exarcheia bölgesindeki göçmenler ve anarşist hareketle dayanışma çağrısı yaptı.

Temmuz ayı başında seçilen, Yunanistan’daki Kiriakos Mitsotakis liderliğindeki yeni sağcı hükümetin, göç konusunda ve Yunanistan’da dayanışmanın önemi bir aktörü olan anarşist harekete karşı açıkça baskıcı bir programı var. 26 Temmuz Pazartesi sabahı, Exarcheia mahallesi çok sayıda polis tarafından kuşatıldı ve dört işgal evi tahliye edildi. Buna karşılık olarak, akşam bir eylem ve açık toplantı düzenlendi.

Sabah saat 6’dan itibaren, Exarcheia mahallesinin etrafındaki farklı polis birimleri (isyan karşıtı, askeri polis, istihbarat, terörle mücadele…) kalabalık gruplarla konuşlandı ve yakındaki sokakları kapattı. Pazartesi günü, bu polis operasyonuyla en az dört işgal evi hedef alındı. İran, Irak, Afganistan, Eritre ve Türkiye’den sürgün edilen insanların barındığı iki işgal evi St. Spiro, Trikoupi tahliye edildi ve mühürlendi. Bebeklerin de aralarında olduğu 35 çocuk dahil olmak üzere 143 kişi gözaltına alındı. Tüm bu insanlar, güya idari durumlarını kontrol etmek amacıyla göçmenlerin tutulduğu bir hapishaneye götürüldü. Şu an için bu insanlara ne olacağını bilmiyoruz.

Aynı zamanda, polis mahallede iki anarşist işgal evine baskın düzenledi: GARE ve eski işgal evi Rosa de Foc. Bu son bina boşken, GARE’de iki Yunan ve 65 yaşındaki bir Fransız olmak üzere üç yoldaş gözaltına alındı. Hükümet ve Yunan burjuva medyası, Exarchia’yı anarşist hareket, göçmenler ve uyuşturucu ticareti ile özdeşleştirmekte ısrarcı olsa da aramalar yalnızca bir bilgisayarın ve maskenin ele geçirilmesiyle sonuçlandı. Pek çok yoldaş birkaç gündür aralıksız kontrollerin ve polis şiddetinin olduğunu belirtiyorlar.

Hükümetin ilan ettiği hedef, Exarchia bölgesindeki 23 işgal evinin tamamını tahliye etmek. Bir polis görevlisi, son haftalardaki devletin Yunan sağı mantığını özetleyen biçimde Exarchia işgal evlerinde yaşayanları, temizlemek istediği “zararlı toz ve “atık” olarak tanımladı. Ayrıca, Exarchia ve çevresinde işgal edilmiş ya da edilmemiş diğer yerler ya göçmenlere destek verdikleri ya da toplumsal harekete dahil oldukları için Yunan devletinin yörüngesindeler. Bu nedenle, yeni hükümet özetle, 1974’te Albaylar diktatörlüğünün yıkılmasından bu yana kolluk kuvvetlerinin kampüslere giriş imkanını sınırlandırılmış olan, üniversitenin “korunaklılığını” ortadan kaldıran, bir yasa çıkardı.

26 Ağustos Pazartesi günü gerçekleşen polis saldırısından sonra, idari sorunlar ve barınma durumlarıyla ilgili birçok yer, kolektif ile birçok kişi bugün hala tehdit altında. Aynı akşam saat 18’de Exarchia’da yıllarca sürgün yaşayanlar arasındaki sembolik bir yerde (Notara 26) bir eylem ve bunu takiben bir genel toplantı çağrısı yapıldı.

Yunan hareketi direnmek için örgütleniyor ama Yunan devletine şu an dünyanın her yerindeki özgürlük hareketlerinin onu izlediğini hatırlatacak güçlü bir uluslararası dayanışmaya ihtiyaç duyuyor. L’Union Communiste Libertaire (Özgürlükçü Komünist Birlik) Exarcheia’da direnen işgal evlerini destekler destekler ve mümkün olan her yolla direnişi güçlendirmeye çağırır.

L’Union Communiste Libertaire (Özgürlükçü Komünist Birlik) – 28 Ağustos 2019

Kaynak: Grèce : le pouvoir s’en prend au quartier rebelle d’Exarcheia, à Athènes

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir