Yunanistan halkı Alexis’i unutmuyor: Polis tarafından katledilişinin 13. yılında binlerce kişi sokağa çıktı

yazar:

kategori:

6 Aralık 2008’de polis tarafından öldürülen 15 yaşındaki anarşist öğrenci Alexandros Grigoropoulos’un (Alexis) katledilişinin 13. yılında Atina başta olmak üzere Yunanistan’ın pek çok yerinde binlerce kişinin katıldığı eylemler gerçekleştirildi.

Eylemler nedeniyle Atina’nın birçok noktası polis tarafından ablukaya alındı. 4 bin civarında polisin görevlendirildiği şehirde bazı cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Öğlen saatlerinde öğrenci grupları ve anarşistler tarafından düzenlenen ve Atina Üniversitesi girişinde başlayan eyleme binlerce kişi katıldı.

Alexis’in katledildiği Exarchia bölgesinde de akşam saatlerinde düzenlenen ikinci eyleme de binlerce kişi katıldı. Kitlesel yürüyüşün ardından geç saatlerde polis ve eylemciler arasında çatışma çıktı. Çoğunluğu anarşistlerden oluşan eylemciler polis saldırılarına taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Eylemlerde en az 11 kişi gözaltına alındı.

Selanik’te düzenlenen eylemde de polisin eylemcilere yönelik saldırısının ardından çatışma çıktı. Eylemciler polis saldırısına molotof kokteylleri ile yanıt verdi.

Alexandros Grigoropoulos 6 Aralık 2008’de arkadaşı Nikos Romanos ile Atina’nın Exarcheia bölgesinde otururken yanlarına gelen polislerden birinin ateş etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Alexis’in 15 yaşında katledilişinden sonra Atina başta olmak üzere Yunanistan’ın birçok şehrinde iki hafta süren bir ayaklanma patlak vermişti.

Grigoropoulos’u öldüren polis Epaminondas Korkoneas cinayetten hüküm giymiş ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ancak daha sonra çıkan bir kanuna dayanarak 2019’da serbest bırakılmıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir