Polonya-Belarus sınırında mülteciler ölüme terk edildi

yazar:

kategori:

Polonya-Belarus sınırında 300 Kürt mülteci günlerdir temel ihtiyaçları karşılanmaksızın bekletiliyor. Geçtiğimiz günlerde açlık ve soğuk nedeniyle en az iki kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Mülteciler son zamanlarda Avrupa ülkelerine ulaşmak için Polonya-Belarus sınırlarını kullanıyor. Buna karşı Polonya Belarus’tan mültecilerin girişini engellemek üzere sınırda ilan ettiği olağanüstü hali 60 gün daha uzattı. Polonya, 2 Eylül’de 418 kilometre uzunluk ve 3 kilometre genişliğindeki Belarus sınır şeridini 30 günlüğüne kapatmış, bölgeye binlerce asker konuşlandırarak sınırı dikenli tellerle çevirmişti.

Havaların soğumasıyla sınırda bekletilen mültecilerin durumu giderek kötüleşiyor. Geçtiğimiz günlerde biri 11 yaşında çocuk en az iki kişinin açlık ve hipotermi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Son iki ayda ise en az beş mülteci yaşamını yitirdi.

Öte yandan sınırda sıkışan mülteciler hem Polonya hem de Belarus kolluk kuvvetlerinin şiddetine maruz kalıyor. Belarus polisinin mültecilere kötü muamele ettiği ve yoğun şiddet uyguladığı belirtiyor. Önceki gün sınırda durumu protesto eden mültecilere ise Polonya askeri saldırdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz ay BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütünden (IOM) yapılan ortak yazılı açıklamada, Polonya ve Belarus sınırında yaşanan trajedi nedeniyle dehşete düşüldüğü belirtildi. Açıklamada, her iki ülke sınırındaki göçmenlerin geri itildiğine dair haberlerin endişeyle takip edildiğinin altı çizildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir