Aradan bir ay geçmesine rağmen Bayram Mammedov’un ölümüne dair şüpheler sürüyor

kategori:

Azerbaycanlı anarşist ve vicdani retçi Bayram Mammedov’un, İstanbul’da şüpheli biçimde ölümünün ardından bir ay geçti ancak şüpheler hala geçerliliğini koruyor.

Yaklaşık 3-4 aydır İstanbul’da yaşayan Bayram Mammedov, 2 Mayıs günü kaybolmuş, arkadaşlarının iki gün boyunca süren çabaları sonrasında yaşamını yitirdiği 4 Mayıs’ta öğrenilebilmişti.

Azerbaycan’da iktidara yakın basın kuruluşları ölüm haberini aynı fotoğraf ve başlıklarla “Mammedov intihar etti.” şeklinde yansıtmıştı. Türkiye’de ise polis tarafından Mammedov’un 2 Mayıs’ta Moda 2 sahilinde terliklerini almak için denize atladığı ve boğularak yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. Polis tarafından hazırlanan raporda, üzerinde çok sayıda şaibe ve çelişki bulunan ölümünün “şüpheli olmadığı” ifadesinin kullanıldığı öğrenilmişti. Ancak arkadaşları, yoldaşları ve avukatlarının çabaları sonucu Mammedov’un şüpheli ölümü kamuoyunun gündemine gelmiş ve soruşturma başlatılmıştı.

Bayram Mammedov kimdir?

Bayram Mammedov, Giyas İbrahimov ile birlikte Azerbaycan’da Haydar Aliyev’e ait bir anıtın üzerine Qul bayramınız mübarək (Mutlu Köleler Günü’) yazdığı için 2016 yılında tutuklanmıştı. 2019 yılında serbest bırakılan Mammedov daha sonra İstanbul’a gelmişti. Tutsaklığı süresince işkence gören Mammedov Türkiye’ye bir girişinde, istihbarat görevlisi olduğu düşünülen kişilerce bir saate yakın sorgulanmuştı.

Bayram’ın ölümüne dair şüpheler

Azerbaycan hükümetinin hedefindeki önde gelen muhaliflerden biri olması sebebiyle Mammedov’un ölümü arkadaşları ve yoldaşları tarafından oldukça şüpheli olarak değerlendiriliyor. Azerbaycan medyası tarafından intihar olarak duyurulması ise Mammedov’un ölümüyle ilgili şüpheleri arttıran unsurlardan biri. Avukatları ve arkadaşları tarafından Mammedov’un intihar ettiği yönündeki iddiaların hiçbir dayanağı olmadığı, yaşamını yitirmeseydi, birkaç gün içinde yüksek lisans eğitimi İngiltere’ye gitmeyi planladığı, ruh sağlığının oldukça yerinde olduğu ve herhangi bir şekilde intiharı düşünmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor. Polisin olay kurgusunda ve tanık anlatımlarında da Mammedov’un intihar etmesi olasılığından söz edilmiyor.

Öte yandan Mammedov’un arkadaşları, olayın ilk günlerinde kaynağı polis olan bir kısım Türkiyeli basın kuruluşunda yer alan “yüzme bilmemesine rağmen denize atladığı” şeklinde haberlerin de gerçeklikle örtüşmediğini, Mammedov’un çok iyi yüzme bildiğini belirtiyorlar. Tanık anlatımlarına göre Bayram’ın cesedinin Moda Sahilinden çıkarılmış olmasına rağmen, polisin ilk günlerde cesedin Haydarpaşa Garı civarında çıkartıldığı şeklinde açıklama yapması ise şüpheleri arttıran unsurlardan bir başkası.

Bir ayın sonunda şüpheler sürüyor

Aradan bir ay geçmesine rağmen Mammedov’un ölümüne dair sürdürülen soruşturmada ise şüpheleri ortadan kaldıracak bir ilerleme sağlanmış değil. Mammedov’un otopsi raporu hala çıkmazken, olayı aydınlatacak niteliklte kamera kayıtlarına da ulaşılamadı.

Mammadov’un ailesinin avukatlarından alınan bilgiye göre Bayram’ın Kadıköy bulunan evinden ayrılması ve sonrasına ilişkin kamera kayıtları dosyaya girdi, ancak Mammedov’un Moda 2 sahilinde olduğu zamanı ve ölüm anını gösteren kamera kayıtları hala ortaya çıkmadı. Avukatlar Mammedov’un denize girdiği iddia edilen Moda 2 sahilinde söz konusu bölgeyi doğrudan gören kamera kayıtlarının bulunmadığının belirtildiğini, uzak mesafeden alınan kayıtların çözümünü beklediklerini belirtiyorlar.

Avukatları tarafından verilen bilgiye göre Bayram’ın evinden çıktığı andan Beşiktaş İskelesi’ne kadar yürüdüğüne dair kamera görüntüleri var ancak Beşiktaş İskelesi’nden sonrasına dair kamera kayıtları bulunmuyor. Polisin avukatlara verdiği bilgiye göre bölgede MOBESE bulunmuyor ve herhangi bir özel işletmeye ait kamera görüntüleri de yok.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir