Kolombiya’da eylemler sürüyor: Hükümetin şiddetin dozunu arttırma tehdidine karşı eylemciler kitlesel gösterilere hazırlanıyor

Kolombiya’da vergi reformu tasarısına karşı başlayan, genel olarak hükümet politikalarına ve polis şiddetine karşı bir ayaklanmaya dönüşen eylemler 28 Nisan’dan bu yana devam ediyor. Devlet başkanı Ivan Duque ise eylemleri bastırmak için şiddetin dozunu arttırma tehdidinde bulundu.

Yumbo kentinde, Michael López Cano, Michael Joan Vargas ve Jhon Alexander Yotenco isimli üç kişinin ESMAD (Toplumsal Olaylara Müdahale Birimi) tarafından öldürülmesi sonrasında, Yumbo Polis Karakolu eylemciler tarafından ateşe verildi. Çıkan çatışmalarda polis eylemcilere helikopterden biber gazı atarken, en az bir eylemcinin polis saldırılarında hayatını kaybettiği belirtliyor.

Öte yandan Ivan Duque Pazartesi günü yaptığı açıklamada, eylemcilerin birçok şehirde sürdürüğü yol blokajlarının, belediye başkanları ve eyalet valileriyle koordinasyon içinde polisler tarafından bastırılacağı tehdidinde bulundu. Duque, “Belediye başkanları ve valilerle birlikte, insan haklarına sıkı sıkıya bağlı kalarak ülkemizin yollarının engellenmesi için sahadaki kamu güvenlik güçlerimizin tüm operasyonel kapasitesinin artırılması” emrini verdiğini söyledi.

Eylemlerin başından bu yana gerçekleştirilen blokaj eylemlerinin, Cali başta olmak üzere Kolombiya’nın birçok yerinde kapitalist şirtketleri etkilemeye başladığı belirtiliyor.

Duque’nin tehditlerine karşı, Kolombiya Merkezi İşçi Sendikası (CUT), Çarşamba günü için ülke genelinde kitlesel eylemler gerçekleştirme çağrısı yaptı. CUT sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Tencere tavasını ve bayrağımızı alan herkesi, salgın koşullarına uyacak şekilde sokağa, eyleme çağırıyoruz” ifadelerini kullandı..


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir