Bayram’a ne oldu? – Yeryüzü Postası

İngilizce

Azerbaycan’da 2016 yılında tutuklanan ve 2019 yılında afla serbest bırakılan anarşist ve vicdani retçi bir yoldaş, Bayram Memmedov, İstanbul’da ölü bulundu. Polis tarafından hazırlanan, bir bölümü sosyal medya ve bazı basın kuruluşlarında paylaşılan olay yeri raporunda Memmedov’un 2 Mayıs’ta Moda sahilinde terliklerini almak isterken denize düştüğü ve açıklara sürüklenerek gözden kaybolduğu iddia edildi. Bayram’ın ölümüyle ilgili olarak hazırlanan polis raporunda olay “şüpheli ölüm” olarak nitelendirmedi. Polisin böylesi bir olayda, yangından mal kaçırmak, konunun üstünü bir an önce kapatmak istermiş gibi, böylesi bir rapor hazırlaması Bayram’ın ölümünü bizim için daha da şüpheli hale getirmiştir.

Polis tutanağında, 02.05.2021 günü saat 15.00 sıralarında Moda 2 sahilinde bir erkek şahsın denize girdiği ve çıkmadığı bilgisi üzerine polis olay yerine gitmiş, görgü tanıklarının beyanlarına dayanılarak 25-30 yaşlarında erkek şahsın, denize terliklerini düşürdüğü, çıkarmak için denize girdiği, ancak denizden çıkamadığı, bir süre denizde çırpındığı, daha sonra gözden kaybolduğu belirtmiştir.

Bayram’ın düşen terliklerini çıkarmak için denize girdiğini söyleyen bu görgü tanıkları kimdir? Tanıkların kimlik tespitleri yapılmış ve usulüne uygun ifadeleri alınmış mıdır? Moda sahili gibi bir yerde görgü tanıkları veya herhangi başka bir kimse bu olaya neden müdahale etmemiştir? Olay anına ilişkin kamera kayıtları incelenmiş midir? Böylesi bir ölümü polis nasıl ve neden “şüpheli ölüm değil” olarak nitelendirmiştir? Şüpheli ölüm olarak nitelendirilmemesinin nedeni, otopsi ve doğru düzgün bir soruşturma yapılmadan olası bir cinayetin üstünün örtülmek istenmesi midir?

Rapordan, polislerin olaydan sonra, olay yerine geldikleri ve Bayram’ın cesedinin sahil güvenlik birimleri tarafından Haydarpaşa Garı yakınlarında yüzer halde bulunduğu anlaşılmaktadır. Cesedin batmadan veya açığa sürüklenmeden, Moda 2 sahilinden, girintili çıkıntılı bir kıyı şeridini takip ederek, yaklaşık 2 km uzaklıktaki Haydarpaşa Garı’na ulaşmış olması başlı başına  şüpheli değil midir?

Bu sorularımıza yenileri eklenebilir ve ilerleyen zamanda yenilerinin ekleneceğine eminiz. Ancak bu noktada anarşist yoldaşımızın son derece şüpheli olan ölümünün takipçisi olacağımızı, üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceğimizi bildiriyor ve soruyoruz: #BayramaNeOldu?

Yeryüzü Postası


Yorumlar

“Bayram’a ne oldu? – Yeryüzü Postası” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir