Bangladeş’te elektrik santrali inşaatında çalışan işçilerin eylemine polisin ateş açmasını sonucu 5 işçi hayatını kaybetti

Bangladeş’in güneydoğusundaki Chittagong kentinde bulunan Çin merkezli SEPCOIII Electric Power Construction tarafından inşa edilen bir kömür elektrik santralinin şantiyesinde çalışan yaklaşık 2000 işinin katıldığı eyleme polis gerçek mermilerle saldırdı.

17 Nisan Cumartesi günü sabah saatlerinde ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve ücret zammı talebiyle gerçekleşen eylemde polisin işçilere ateş açması sonucu en az beş işçi öldü, onlarca işçi yaralandı. İşçilerden birinin olay yerinde, diğerinin ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi. Hastane yetkilileri, yaralıların çoğunun da vurulmuş olduğunu belirttiler.

Polis eylemlerini Cuma gününden bu yana sürdüren işçilerin, Cumartesi günü tesiste bazı yapılara saldırdığını ve ateşe verdiğini iddia etti.

Ancak olayda yaralanan işçilerden biri ve ölen işçilerden birinin kuzeni olan Miran Hossain Rockey, işçilerin Cuma sabahından bu yana, uzun süredir ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi dahil olmak üzere çeşitli taleplerle greve başlayarak eylem gerçekleştirdiğini, Cumartesi sabahı ,polislerin işçilere, taleplerinin karşılanacağını söylediğini ve çalışmaya devam etmelerini istediğini açıkladı.

Miran Hossain “Ancak işçiler polisin konuşmasına inanmadılar. Birkaç dakika sonra polisler geri döndü ve havaya ateş etmeye başladı. Daha sonra, ajitasyon yapan işçiler tuğlalar atmaya başladı ve polis hedef gözetmeksizin ateş etmeye başladı. Kuzenim sol uyluğuna iki mermi isabet ettiğinde neler olduğunu görmek için odasından yeni çıkmıştı. Onu kurtardım ve Banshkhali’deki iki yerel hastaneye götürdüm ama kabul etmeyi reddettiler.” dedi.

Santral projesinin şoförü olan Nazım Uddin ise verdiği demeçte, “İşçilerin toplandığını gördüğüm kapının hemen dışında duruyordum. Aniden silah sesleri duydum ve daha sonra birçok işçiye kurşun isabet ettiğini gördüm.” dedi.

Elektrik santrali projesinde 4.000’den fazla işçinin çalıştığı ifade ediliyor. İşçilerin çoğunun sözleşmeli olduğu ve farklı yerel taşeron firmalar tarafından işe alındığı, günde 12 saat çalıştıkları belirtiliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir