Myanmar’da askeri darbeye karşı devam eden eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 737’ye yükseldi

Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbeye karşı eylemler devam ederken, ordu ve polis birlikleri katliamlarına devam ediyor. Dün de ülkenin bir çok noktasında gerçekleşen eylemlerde kolluk kuvvetleri ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu’nun (AAPP) son raporuna göre ülke çapındaki eylemlerde son 24 saatte en az 7 kişi daha hayatını kaybetti. Buna göre, kolulluk kuvvetlerinin, gerçek mermi ve ağır silahların da kullanıldığı saldırılarında şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 737’ye yükseldi. Raporda askeri darbeden bu yana 3 bin 229 kişinin tutuklandığı da belirtildi.

Öte yandan, askeri darbe karşıtı muhalif milletvekillerinin oluşturduğu Ulusal Meclisi Temsil Komitesi (CRPH), askeri yönetime karşı kurdukları “sivil hükümetin”, Myanmar krizini görüşmek üzere 24 Nisan’da Endonezya’da yapılacak Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderler zirvesinde temsil edilmesi talebinde bulundu.

Myanmar ordusu tarafından 8 Kasım 2020 gerçekleşen seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle, 1 Şubat’ta darbe gerçekleştirilmiş ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan edilmişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir