ABD’de polis terörüne ve ırkçılığa karşı eylemler 6. gününde sürüyor

ABD’nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde 20 yaşındaki siyahi Daunte Wright’ın polis tarafından öldürülmesi sonrasında, polis terörüne ve ırkçılığa karşı başlayan eylemler 6. gününde devam etti. Eylemler Chicago’da polisi 13 yaşındaki Adam Toledo isimli çocuğu vurarak öldürdüğü ana dair görüntülerin yayınlamasının ardından daha da şiddetlendi.

Cuma gecesi Minnesota’da yer alan Brooklyn Center’da gerçekleşen eyleme polis sert biçimde saldırdı. Grubun Brooklyn Polis Merkezi’ni çevreleyen çite yüklenmeleri sonrasında polis eylemcilere saldırdı. Binlerce kişinin katıldığı eyleme yönelik polis saldırısına karşı eylemciler uzun süre el yapımı kalkan ve şemsiyelerle direndi. Gece boyu devam eden saldırılarda en az 100 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Polis cinayetlerine ve ırkçılığa karşı Cuma akşamı Chicago’da da kuzeybatı tarafındaki bir parkta yaklaşık 1000 kişi bir araya geldi. Eylemciler “Çocukları öldürmeyi bırak” ve “CPD’de reform yapılamaz” yazılı dövizler taşıdı, “Adalet yoksa, barış da yok” sloganı attı. Eylemde iki eylemcinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Oakland’da gerçekleşen eylemde de çatışmalar yaşandı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde eylemciler bazı şirtketleri hedef aldı. En az bir eylemci ve bir polisin yaralandığı açıklandı.

Eylemlerin günlerdir sürdüğü Oregon eyaletinde yer alan Portland’ta polis tarafından eylemler “isyan” olarak ilan edildi. Buna rağmen Cuma günü Portland’ta da artan polis şiddetine karşı, Toledo ve Wright için adalet talep etmek için eylemler gerçekleştirildi. Polis saldırılarında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, eylemciler barikatlar kurarak polise karşı uzun süre direndi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir