Kadınlar Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına karşı sokağa çıktı

kategori:

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ile İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına karşı kadınlar bir çok şehirde sokağa çıktı. Gerçekleştirilen eylemlerde, bir çok noktada polis kadınları engellemeye çalıştı.

İstanbul

Kadınlar İstanbul’da Kadıköy’de İskele Meydanı’nda bir araya geldi. İskele Meydanı’nda binlerce kadın “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” ve “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganları attı. Burada okunan basın açıklamasının ardından kadınlar ara sokaklara dağılarak eylemlerini sürdürdü. Kadınlar polisin engelleme çabalarına rağmen Bahariye Caddesi’ne ve ardından Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüdü.

Ankara

Ankara’da Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fesih kararına karşı açıklama yapmak istedi. Belediye önünü bariyerlerle ablukaya alan polis kadınların açıklama yapmasını engellemeye çalıştı. Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula kadını yaşat” sloganları eşliğinde yürüdü. Kadınların yürümesine engel olmaya çalışan polis bir kadını gözaltına aldı. “Kararı geri çek” sloganları atan, “İstanbul Sözleşmesi’ne Dokunma” pankartı taşıyan kadınlar Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmir

“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu”nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etmek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz” yazılı pankart taşındı. Eylemde sık sık “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ile Türkçe ve Kürtçe olarak “Jin, jiyan, azadi/Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı.

Amed

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, Amed’te de protesto edildi. KESK, TMMBO, İHD, Diyarbakır Barosu, THİV, ROZA Kadın Derneği, DER-MEZ, Dayanışmanın Kadın Hali, ÖHD ve Diyarbakır Tabip Odası, Dağkapı Meydanı’nda toplanarak ortak basın açıklaması düzenledi.

Sinop

Sinoplu kadınlar, Sinop Kadın Platformu’nun çağrısıyla öğle saatlerinde bir araya geldi. Kadınlar ellerinde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyiz” ve “Kadına yönelik şiddete son” yazılı pankartlarla açıklama yaptı. Yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar “Sokağa çık, hayır de, kadın cinayetlerini engelle” sloganları attı.

Tarsus

Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla toplanan kadınlar ellerinde “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartla kent meydanında basın açıklaması düzenledi. Eylemde “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula”, “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz”, “LGBTİ+ hakları insan haklarıdır” yazılı dövizler taşındı.

Trabzon

Trabzon’da ellerinde dövizlerle yürüyüş yapan kadınlar, “Yaşamak istiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Sözleşmeyi kaldırma uygula” sloganları attı. Kadınlar polisin yürüyüşe müdahale etmeye çalışmasına tepki gösterdi. “Bu memlekette kadın cinayetleri olurken onlara müdahale etmek yerine ses çıkar kadınlara müdahale etmeyin” dedi.  Kunduracılar Caddesi boyunca yürüyen kadınlar Meydan Park’ta oturma eylemi gerçekleştirdi.

Samsun

İstanbul Sözleşemesi’nin feshedilmesine karşı sokağa dökülen Samsunlu kadınlar, polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen yürüdü ve sloganlarını haykırdı. Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Şehir Kulübü önünde buluşan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartlarla cadde boyunca yürüdü.

Edirne

Edirneli kadınlar, Edirne Kadın Platformu’nun çağrısıyla Saraçlar Caddesi PTT önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hopa

“İstanbul Sözleşmesi bizim” diyen kadınlar Hopa parkında toplandı. Polisin yürüyemezsin tehdidine boyun eğmeyen Hopalı kadınlar yürüyüşe geçti. Kadınlar şarkılarla yürüyüşlerine devam etti.

Aydın

Aydınlı kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim” diyerek basın açıklaması yaptı. Kadınlar ellerinde “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” yazılı pankart taşıdı.

Bursa

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Fomara Meydanı’nda buluştu. Basın açıklaması yapan kadınlar “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

Mersin

Mersinli kadınlar, Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenledikleri basın açıklaması ile İstanbul Sözleşmesi’nden feshini protesto etti. Kadınlar ellerinde “Trans cinayetleri politiktir”, “Özsavunma haktır” yazılı dövizler taşıdı.

Antalya

Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla Attalos Meydanı’nda toplanan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına tepki gösterdi, “İstanbul Sözleşmesi bizim” dedi. Polis eylem alanına getirilen gökkuşağı bayrağına kadınlara şiddet uygulayarak el koyarken, kadınlar bayrağı bir süre sonra geri aldı.

Dersim

Dersim Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine ilişkin Sanat Sokağı’nda protesto etti. Eylemde yapılan açıklamada kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Datça

Muğla’nın Datça ilçesinde kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına karşı Datça Kadın Platformu’nun çağrısı Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz.”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” sloganı atan kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir