Şili’de sokak sanatçısı Francisco Martínez Romero’nun polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan eylemler sürüyor

Şili’nin Pangipuli kentinde 27 yaşındaki sokak sanatçısı Francisco Martínez Romero’nun 6 Şubat’ta polis tarafından öldürülmesi sonrasında, cinayetin işlendiği Pangipuli’de başlayan eylemler ikinci gününde diğer şehirlere de yayıldı.

Francisco Martínez Romero, öldürüldüğü noktada ailesinin yanı sıra, sokak sanatçıları ve komşularının da aralarında olduğu yüzlerce kişi tarafından uğurlandı. Anmaya Şili’de Pinochet diktatörlüğü tarafından öldürülen ve kaybedilenlerin aileleri tarafından verilen mücadelenin simge kişiliklerinden biri olan, 1985 yılında öldürülen Rafael ve Eduardo Vergara Toledo kardeşlerin annesi Luisa Toledo da katıldı. Düzenlenen anmada Romero için adalet talebi dile getirildi ve öldürüldüğü noktaya çiçekler ve mumlar yerleştirildi. Anmada Francisco Martínez Romero’nun adı söylenmesinin ardından yüzlerce kişi “burada” diye haykırdı.

Başkent Santiago’da ise Plaza Ñuñoa bir araya gelen yüzlerce kişiye polis tazyikli su ve biber gazı ile saldırdı. Şehrin farklı noktalarında da eylemler gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Santiago’nun yanı sıra, Concepción, Puente Alto ve Maipú bölgelerinde de eylemler gerçekleştirildi. Maipú’da sokağa çıkan eylemciler tarafından bir polis karakoluna yönelik molotof kokteylilerle eylem düzenlendi ve bir otobüs ateşe verildi. Eylemlerde şimdiye kadar en az dokuz kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Şili’nin Pangipuli kentinde 27 yaşındaki sokak sanatçısı Francisco Martinez Romero geçtiğimiz Cuma günü kimlik kontrolü yapmak isteyen bir polis tarafından öldürülmüştü. Önce bacağından sonra da göğsünden vurulan genç sanatçı hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmişti. Cinayetin ardından Pangipuli’de eylemler patlak vermişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir