Myanmar’da askeri darbeye karşı genel grev ve sokak eylemleri

kategori:

Myanmar’da 8 Kasım 2020’de gerçekleşen seçimlerde hile yapıldığı öne sürülerek 1 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbenin ardından başlayan eylemler bugün de devam etti.

Eylemler 3. gününe girerken ülke çapında sağlık, eğitim, tekstil ve taşımacılık sektörlerinin aralarında olduğu birçok iş kolunda çalışan işçilerin katıldığı genel grev gerçekleşti. Öte yandan başkent Naypyidaw, Yangon ve Mandalay başta olmak üzere bir çok kentte kitlesel sokak gösterileri gerçekleştirildi. Genel greve ve sokak gösterilerine hazır giyim fabrikalarında çalışan genç kadın işçiler başta olmak üzere, tekstil işçilerinin yoğun olarak katıldığı olduğu belirtiliyor.

Eylemler öncesinde. skeri yönetim Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya kanallarına erişimi engellerken, internet ve telefon hizmetleri de yavaşladı. Eylemlerin gerçekleştirileceği alanlar polis ablukasına alındı.

Myanmar’ın başkent Naypyidaw’da düzenlenen eyleme çeşitli sektörlerden işçilerin yanı sıra, öğrenciler, avukatlar ve mühendislerin de aralarında olduğu on binlerce kişi katıldı. Polis eylemcilere tazyikli su ve biber gazı ile saldırdı.

Darbenin ardından görevden alınarak ev hapsine konulan Myanmar Devlet Danışmanı Aung San Suu Kyi’nin ve tutuklu diğer politikacıların serbest bırakılmasının talep edildiği eylemlerde “Ana Suu’yu derhal serbest bırakın,” “Ordu diktatörlüğüne son” yazılı dövizler taşındı.

Myanmar ordusu tarafından 8 Kasım 2020 gerçekleşen seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle, 1 Şubat’ta darbe gerçekleştirilmiş ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan edilmişti. Darbe sonrasında Devlet Başkanı Win Myint, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir