Anasayfa / Haberler / Polonya’da kadınlar kürtaj yasağına karşı mücadeleyi sürdürüyor

Polonya’da kadınlar kürtaj yasağına karşı mücadeleyi sürdürüyor

Polonya’da Anayasa Mahkemesi’nin kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan kararının yayımlanarak 28 Ocak’ta yürürlüğe girmesi sonrasında başlayan eylemler üçüncü gününde devam ediyor. .

Varşova’da çoğu kadın on binlerce kişi sokağa çıkarak kararı protesto etti. Eylemciler yürüyüş boyunca “Benim bedenim benim kararım”, “Hükümetim beni öldürüyor” ve “Devrimin rahmi vardır” pankartları taşıdı. Başkent Varşova’nın yanı sıra Polonya’nın diğer şehirlerinde de eylemler gerçekleştirildi.

Polonya Anayasa Mahkemesi 22 Ekim 2020 tarihinde verdiği kararda ağır doğum kusuru taşıyan ceninlerin kürtaj yoluyla alınmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Bu karar sonrasında Doğu Bloku’nun yıkıldığı 1989’dan bu yana Polonya’daki en kitlesel eylemler gerçekleştirilmişti. Eylemler sonrasında karar uzun süre yürürlüğe sokulmazken, sağcı PiS hükümeti mahkemenin aldığı bu kararı resmi gazetenin 28 Ocak tarihli sayısında yayımlayarak yürürlüğe sokmuştu.

Polonya bu karar öncesinde de Avrupa’da kürtaj konusunda en sıkı düzenlemelerin olduğu ülke konumundaydı. Polonya’da yasal kürtaj sayısı resmi rakamlara göre yılda 2 binden az. Kadın hakları örgütleri ise her yıl 200 binden fazla Polonyalının yasadışı yollardan ya da ülke dışına giderek kürtaj yaptırdığı tahmininde bulunuyor. Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte bu sayının daha da artacağından endişe ediliyor.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir