Üniversitelere rektör atamalarına karşı eylemler 9. gününde sürüyor

Üniversitelere rektör atamalarına karşı 4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan ve diğer üniversitelere yayılan eylemler 9. gününde sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul Teknik , Ankara ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde eylemler gerçekleştirildi. Artvin’de ve Bursa’da da rektör atamalarına karşı mücadele eden öğrencilerle dayanışmak için eylemler gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen hafta başlayan “kayyum nöbeti” bugün de devam etti. Üniversite bileşenleri gün boyu çeşitli eylem ve etkinliklerle rektör atamalarını protesto etti. Öğretim görevlileri günlerdir yaptıkları gibi yine sırtlarını rektörlüğe dönerek protesto gerçekleştirdi. Öğrenciler Güney Kampüs Meydanı ve rektörlük önünde “kitap okuma eylemi” yaparken, akşam saatlerinde kampüs içinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi öğrencilerinin Tandoğan Kampüsü’nde gerçekleştirmek istediği eylem için polis sabah saatlerinden itibaren bölgeye yığınak yaptı. Öğrencilere GBT kontrolü dayatan polis kampüs önünde basın açıklaması yapılmasını engelledi.

Kampüs dışında açıklama yapmaları polis tarafından engellenen Ankara Üniversitesi öğrencileri kampüs içinde eylem gerçekleştirdi. “Kayyum rektörlere karşı yaşasın üniversite dayanışması” pankartı açan öğrenciler kampüse “Ferman devletin, üniversiteler bizim” sloganıyla girdi. Tandoğan Kampüsü içinde yürüyüş gerçekleştiren öğrenciler “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!” “Ferman devletin, üniversiteler bizimdir!” sloganları attı. Öğrenciler yürüyüşün ardından rektörlük önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Boğaziçi’nden yükselen sesi kampüslerimizde büyütmek için bütün sıra arkadaşlarımızı bizim olanı geri almaya çağırıyor, Boğaziçi öğrencilerinin talepleri bizim taleplerimizdir diyoruz. Necdet de, Verşan da, Melih de gidecek; üniversiteler bizimle özgürleşecek. Yaşasın öğrenci dayanışması” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri rektör atamalarına karşı, polis ablukasına rağmen, Ayazağa Kampüsü’nde bulunan rektörlük binası önünde eylem gerçekleştirdi. “Kayyum rektörler değil seçim istiyoruz” pankartı açan öğrenciler, “Kayyum rektör istemiyoruz” ve “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganları attı. Öğrenciler rektörlük önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından kampüs içinde bir forum gerçekleştirdi.

İzmir’de üniversite öğrencileri rektör atamalarına karşı Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi karşısında bulunan Hasanağa Parkı’nda bir eylem gerçekleştirdi. Polisin GBT dayatmasında bulunduğu eylemde öğrenciler “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganı attı. Öğrenciler yoğun polis ablukasına rağmen basın açıklaması yaptı ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.

Artvin’de de rektör atamalarına karşı devam eden eylemlere destek vermek için Atapark önünde eylem gerçekleştirildi. “Ferman Padişahın Üniversiteler Bizimdir” pankartı açan Artvin Gençliği “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganı attı. Atapark’a kadar yürüyüş gerçekleştiren grup adına burada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bursa’da ise eylemlerle dayanışmak için Bursa Demokrasi Güçleri tarafından Kent Meydanı’nda eylem yaptı. “Kayyum değil, özgür üniversite istiyoruz” yazılı pankart açan grup burada basın açıklaması gerçekleştirdi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir