Üniversitelere rektör atamalarına karşı eylemler 4. gününde: Bir çok yerde destek eylemleri yapıldı, gözaltına alınan 24 öğrenci serbest bırakıldı

yazar:

kategori:

Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması sonrası başlayan eylemler 4. gününde devam ediyor. 5 Ocak’ta gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakılırken, İstanbul’da Çağlayan ve Kadıköy’de, Ankara’da, Fındıklı’da, Eskişehir’de, Adana’da

4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen eylemlere katıldıkları gerekçesiyle 5 Ocak’ta gözaltına alınan ve dün karakoldaki ifade işlemleri tamamlanan 24 öğrenci bugün öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine getirildi. Öğrencilerden 2’si tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilirken 22 kişi serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlardan 21’ine adli kontrol şartı getirildi. Tutuklanmaları talebi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Azad Aksoy ve Yıldız İdil Şen’in ise hakimlik sorgularının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarına karar verildi. 6 Ocak’ta gerçekleşen baskınlarda gözaltına alınan 16 öğrencinin ise yarın adliyeye getirilmeleri bekleniyor.

Eylemler 4. Gününde Sürüyor

Öte yandan bugün de, rektörlerin atamayla göreve gelmesine karşı ve gözaltına alınanların serbest bırakılmaları talebiyle bir çok yerde eylemler gerçekleştirildi. Gözaltındaki öğrencilerle dayanışmak için İstanbul Adliyesi’nin karşısında bulunan Çağlayan Meydanı’nda gençlik örgütlerinin çağrısıyla eylem gerçekleştirildi. “Üniversiteyi savunmak suç değildir, gözaltılar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, öğrencilerin taleplerinin yer aldığı dövizler ve gökkuşağı bayrağı taşındı.

Burada yapılan basın açıklamasında “Kayyımlar bugün yalnızca üniversitenin teslim alınması değil siyasi iktidarın toplumu iradesizleştirme ve tüm toplumsal alanları işgal etme politikasının bir parçasıdır. İlk günden bugüne söylediğimiz gibi, üniversitelerimizi cumhurbaşkanına da kayyum rektörlere de sermayeye de teslim etmeyi kabul etmiyoruz!” ifadeleri kullanıldı. Adliye önündeki bekleyiş gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılmasına kadar devam etti. Çağlayan Adliyesi önünde bekleyen grup akşam saatlerinde serbest bırakılan öğrencileri alkışlar ve sloganlarla karşıladı.

Ankara’da Gençlik Hareketi Koordinasyonu üyeleri tarafından üst geçide ”Kayyum rektör istemiyoruz” yazılı pankart asıldı. Fındıklı Gençlik Meclisi üyeleri de Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak için Fındıklı Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eskişehir’de de üniversite öğrencileri, rektörlerin atamayla göreve gelmesine karşı devam eden eylemlere destek vermek ve İstanbul’da gözaltında olan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etmek için eylem gerçekleştirdi.

Adana Çukurova Üniversitesi öğrencileri de rektörlerin atamayla göreve gelmesine karşı devam eden eylemlere destek vermek için bir araya geldi. Gençlik Parkı’nda buluşan öğrenciler burada oturma eylemi yaptı ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu da Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasına karşı ve gözaltına alınan öğrencilerle dayanışmak için Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemler yarın sürecek

Yarından (8 Ocak) itibaren her gün 11.00 ile 16.00 arasında Boğaziçi Üniversitesi önünde eylemler devam edecek.

Öte yandan yarın 14.00’te Hacettepe Üniversitesi öğrencileri Beytepe Kampüsü’nde, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Yıldız Kampüsü’nde eylem gerçekleştirecek. Ankara’da öğrenciler ise Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan eylemlere destek vermek için yarın saat 14.00’te Güvenpark’ta eylem çağrısı yaptı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir