Peru’da hükümetin yeni düzenleme yapılması sözü vermesi sonrasında tarım işçileri blokaj eylemlerine ara verdi

kategori:

Peru’daki düşük ücretler başta olmak üzere sorunlarıyla ilgili düzenleme yapılması için günlerdir Panamerikan otoyolunda blokaj eylemleri gerçekleştiren tarım işçileri ve hükümet arasında Cuma günü gerçekleşen görüşme sonunda hükümet yeniden düzenleme yapılacağı sözü verdi.

Tarım işçilerinin 30 Aralık’ta gerçekleştirdikleri eyleme yönelik polis saldırısı sonrasında üç kişinin yaşamını yitirmesinin ardından hükümet görüşmeleri kabul ettiğini duyurdu. Görüşmelerin başlamasıyla ara verilen eylemlerde bugüne kadar en az 28 eylemci yaralandı ve 48 eylemci gözaltına alındı.

Cuma günü gerçekleşen görüşmelerde 45 gün içerisinde bir değişikliğin parlamento gündemine getirilmesi kararlaştırıldı. Çalışma Bakanı Javier Palacios yaptığı açıklamada “Ulusal düzeydeki tarım işçilerinin temsilcileriyle tarım yasasında yapılacak değişiklik için görüşmelere devam edeceğiz.” ifaderlerini kullandı.

Tarım işçilerinin blokaj eylemleri ilk olarak Aralık ayı başlarında başlamış ve beş gün sürmüştü. Bu dönem gerçekleşen eylemlere yönelik polis saldırılarında bir kişi yaşamını yitirmiş, eylemler Peru Kongresi’nin işçilerin şikâyet ettikleri, taban ücretleri 39 Sol’e indiren (yaklaşık 11 dolar) tarım teşvik yasasının geri çekilmesinin ardından sona ermişti. Bununla birlikte, kongrede işçilere daha yüksek taban ücret ödenmesi yönünde bir madde eklenmesi teklifiyle ilgili görüşmelerde bir sonuca varılamaması nedeniyle eylemler 21 Aralık’ta yeniden başlamıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir