Bangladeş’te Dragon Sweater işçileri uluslararası dayanışma ile zafer kazandı

kategori:

Bangladeş’in başkenti Dakka’da bulunan Dragon Sweater’e ait iki fabrikanın geçtiğimiz Mart ayında kapanmasının ardından ücretleri ve tazminatları ödenmeden işten çıkartılan işçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı. Eyalet Çalışma ve İstihdam Bakanı Begum Monnujan Sufian, Dragon Sweater yetkilileri ve işçi temsilcileri arasında perşembe günü yapılan toplantıda işçi ücretlerinin ödenmesi ile ilgili anlaşma sağlandı.

Yaklaşık 6000 kişinin çalıştığı iki hazır giyim fabrikası Covid-19 salgını bahanesiyle kapatılan kapatılmıştı. Gap, Zara, Primark, H&M gibi dünya çapında bir çok ünlü firma için kıyafet üretilen fabrikalar Londra’da ofisi bulunan Dragon Group adlı uluslararası bir holdingin parçası. Dragon Sweater işçileri ücret ve tazminat alacakları için aylardır çok sayıda eylem gerçekleştirirken, işçilerle dayanışmak için eşine az rastlanır bir uluslararası kampanya örgütlendi.

Devrimci sendikalist ve anarko sendikalistlerin öncülük ettiği kampanyaya Dünya Endüstri İşçileri (IWW), Uluslararası Çalışma Konfederasyonu (ICL-CIT), Küresel 1 Mayıs girişimi gibi uluslararası örgütlenmelerinin yanı sıra, Almanya’dan FAU, , İspanya’dan CNT ve FORA, Brezilya’dan FOB, Myanmar’dan FGWM, İsveç’ten SAC gibi anarko sendikalist örgütler dahil oldu. İrlanda’dan, Almanya’ya, İspanya’dan Brezilya’ya Myanmar’dan Sri Lanka’ya dünyanın bir çok noktasında Dragon işçileriyle dayanışma eylemleri ve boykot çalışmaları örgütlendi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir