Fransa’da ‘Global Güvenlik Yasası’na karşı on binlerce kişi sokaktaydı: Herkes polisten nefret ediyor

Fransa’da hükümet tarafından çıkarılmak istenilen yeni “küresel güvenlik yasasına” karşı eylemler büyüyerek ve militanlaşarak devam ediyor. Bugün, polislerin yüzü veya kimliğinin yayımlanmasını yasaklayan yasaya karşı Fransa’nın bir çok şehrinde on binlerce kişi sokağa çıktı.

Öğlen saatlerinde binlerce kişi Paris’teki Republique Meydanı’nda bir araya geldi. Meydanda toplanan eylemciler “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde” “Herkes polisten nefret ediyor” “Polis devleti” sloganları attı. Eylemin başladığı saatlerde Republique Meydanı’na çıkan sokaklarda eylemciler ve polis arasında çatışmalar başladı. Eylemciler polisin saldırısına yollara barikat kurarak ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Republique Meydanı’ndaki toplanmanın ardından eylemciler Bastille Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş güzerhagı boyunca polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşanırken, yol üzerinde lüks arabalar ateşe verildi. Bir grup eylemci ise yürüyüş güzergahında bulunan Fransa Merkez Bankası (Banque de France) şubesini ateşe verdi.

Polis saldırılarına rağmen Bastille’de on binlerce kişi bir araya geldi. Burada çatışmalar daha da şiddetlenirken, anarşistlerin öncülük ettiği militan direniş karşısında polis bir çok noktada geri çekilmek zorunda kaldı. Polis saldırılarına rağmen Bastille meydanında eylem akşam geç saatlere kadar devam etti.

Paris’in yanı sıra Brest, Toulouse, Bordeaux, Lyon, Strasbourg gibi Fransa’nın bir çok şehrinde gerçekleşen eylemlere binlerce kişi katıldı. Strasbourg’da gerçekleşen eyleme katılan “Strasbourg Offender” isimli faşist holigan grubun üyeleri “Herkes faşistlerden nefret ediyor” sloganıyla kortejden atıldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir