Fransa’da yeni ‘küresel güvenlik yasası’na karşı eylemlere polis saldırdı

kategori:

Fransa’da hükümet tarafından çıkarılmak istenilen yeni “küresel güvenlik yasasına” karşı eylemler büyüyerek devam ediyor. Polislerin yüzü veya kimliğinin yayımlanmasını yasaklayan 24. maddenin Ulusal Mecliste kabul edilmesi sonrası Paris başta olmak üzere Fransa’nın bir çok kentinde eylemler düzenlendi.

Paris’te öğle saatlerinde koronavirüs kısıtlamalarına rağmen Trocadéro Meydanı’nda binlerce kişi bir araya geldi. Yasanın geri çekilmesini isteyen eylemciler “Demokrasi karanlıkta ölür ”, “Silahlarınızı indirin, telefonlarımızı indireceğiz”, “Kamera hiç kimseyi öldürmedi” ve “Küresel güvenlik, tamamen dokunulmazlıktan başka bir şey değil” yazılı dövizler taşıdı.

Eylemcilere yönelik polisin biber gazı ve tazyikli su ile saldırılarına rağmen eylemler akşam saatlerine kadar devam etti. Paris’in yan ısıra Toulouse ve Marsilya’da eylemciler ile polis arasında çatışmalar çıktı.

Mecliste 17 Kasım’dan bu yana görüşülen tasarının dün Ulusal Mecliste kabul edilen 24. maddesi ile polislerin yüzü veya kimliğinin yayımlanmasını yasaklanıyor. Yasağa uymayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörülüyor. Tasarı aynı zamanda polise görev sırasında kameralar kullanarak insanları izleme, gösterilerde “drone” kameralar kullanma yetkisi veriyor. Ulusal Mecliste kabul edilen 24. madde, Senatodan da geçerse son bir kez daha parlamentonun onayına sunulacak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir