Anasayfa / Haberler / Yunanistan’da Politeknik direnişinin 47. yıldönümünde gerçekleştirilmek istenen eylemlere polis saldırdı

Yunanistan’da Politeknik direnişinin 47. yıldönümünde gerçekleştirilmek istenen eylemlere polis saldırdı

Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de gerçekleşen askeri darbeyle iktidara gelen Albaylar Cuntası’na karşı 17 Kasım 1973’te gerçekleşen öğrenci direnişi ve devlet katliamının 47. yıldönümünde pandemi bahanesiyle getirilen yasaklara rağmen Yunanistan’ın pek çok şehrinde eylemeler gerçekleştirildi.

Polisin adeta abluka altına aldığı Atina’da öğle saatlerinde Klafthmonos meydanında toplanmak isteyen eylemcilere polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Selanik, Patras ve Girit’te gerçekleştirilmek istenen eylemler de polis tarafından engellendi. Eylemlere yönelik polis saldırılarında çok sayıda eylemcinin gözaltına alındığı ve yaralandığı öğrenildi.

Öte yandan her sene olduğu gibi bu sene de Yunanistan Komünist Partisi ve bağlı sendikaların çağrısıyla ABD büyükelçiliğine bir yürüyüş gerçkeleştirildi. YKP’nin eylemi elçilik önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından sona erdi.

Yunanistan’da 1967’de yönetimi ele geçiren ABD destekli askeri cuntaya karşı 14 Kasım 1973 tarihinde binlerce üniversite öğrencisi Politeknik olarak anılan Atina Ulusal Teknik Üniversitesi işgal etmişti. 17 Kasım 1973 tarihinde ise cunta yönetimine bağlı askerler, 14 Kasım gününden beri işgal altındaki Politeknik’e kanlı bir baskın yapmıştı. Katladilenlerin sayısı askeri resmi rakamlarla 34 olarak açıklandıysa da tam sayı bilinmemektedir. Cuntaya karşı direnişin ve polisin katliamının yıldönümü olan 17 Kasım’da her sene Atina başta olmak üzere tüm Yunanistan’da sokak gösterileri gerçekleştiriliyor.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir