Irak’ta öldürülen aktivist genç için Basra valisinin evinin önünde eylem düzenlendi

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde hükümet karşıtı eylemlere öncülük eden Tahseen Usame el-Hafaci adlı gencin, önceki gün kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler tarafından öldürülmesi sonrasında Basra valisinin evinin önünde eylem gerçekleştirildi.

Suikastin ardından katillerin bulunması için hükümete 2 gün süre veren eylemciler tarafından bu konuda adım atılmaması üzerine gösteri karar alındı. Valinin evinin önünde gerçekleştirilen eylemde polis ve eylemciler arasında çatışma yaşandı.

Yaşanacak Dünya’nın haberine göre önceki gün Tahseen Usame el-Hafaci’ye ait internet hizmetleri merkezine silahlı kişilerce baskın düzenlenmiş, Hafaci açılan ateş sonucu olay yerinde hayatını kaybetmiş, tesadüfen orada bulunan bir kişi de yaralanmıştı.

Irak’ın birçok kentinde Ekim 2019’da işsizlik, altyapı yetersizliği ve yolsuzluk gibi nedenlerle başlayan hükümet karşıtı gösteriler, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin 29 Kasım’da istifa etmesine yol açmıştı.

Ülkede zaman zaman mevcut Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin “hizmetleri iyileştirmek, yolsuzlukla mücadele ve göstericileri öldürenlerin yargılanması” gibi vaatlerini yerine getirmesi talebiyle gösteriler düzenleniyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir