Avrupa’nın pek çok noktasında mültecilerle dayanışma eylemleri: Sınırları Aç Hayatları Kurtar

yazar:

kategori:

Türkiye’nin şantaj olarak sınırlarını mültecilere açtığını açıklamasının ardından binlerce mülteci Yunanistan sınırında bekleyişlerini sürdürüyor. Yunanistan ise AB’nin mülteci politikasının parçası olarak mültecilerin sınırdan geçişini engellemek için giderek daha sert önlemlere başvuruyor. Yunan sahil güvenlik birimlerinin mültecileri taşıyan botlara ateş açtığının görüldüğü pek çok video sosyal medyada yayınlandı.

Buna karşın mültecilerle dayanışmak ve AB üyesi devletlerin sınır politikalarını protesto etmek için dün pek çok Avrupa şehrinde eylemler düzenlendi.

“Seebrücke Berlin” inisiyatifinin çağrısıyla “Sınırları aç, hayatları kurtar” sloganıyla başkent Berlin’de düzenlenen gösteride AB’nin mülteci politikası protesto edildi ve AB Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasının iptal edilmesi talep edildi. Yunanistan sınırındaki sığınmacılarla dayanışma içinde olunduğu yönünde sloganlar atan eylemciler, “Zehirli AB-Türkiye anlaşmasını durdur”, “Sınırları aç” ve “AB’nin utancı” şeklinde dövizler taşıdı. Frakfurt’ta ise bir grup Yunanistan konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi.

Barselona’da de yüzlerce kişi mültecilerle dayanışmak için eylem düzenlendi. Yunanistan ve Türkiye sınırında kalan göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerini protesto eden eylemciler Avrupa Komisyonu’nun Barselona’daki genel merkezinin önünde toplandı.

Girit, Midilli gibi göçmenlerin yoğun olarak geldiği adalarda da mültecilerle dayanışma eylemleri düzenleniyor. Dün akşam saatlerinde Girit’te bulunan Kandiye şehrinde yüzlerce kişi bir araya gelerek ırkçı saldırılara karşı mültecilerle dayanışma içinde oldukları mesajı verdi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir