Şili’de sendikalar asker sokaktan çekilmezse 23 Ekim’de greve çıkıyor

kategori:

Şili’de metro zammı protestolarıyla başlayan ancak devlet şiddeti nedeniyle sosyal patlamaya dönüşen halk protestolarını, ordunun sokağa inmesi, olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı gibi baskılar da engelleyemiyor. Şilililer başka başkent Santiago olmak üzere hükümeti protesto etmek üzere sokaklara çıkmayı sürdürüyor.

Birleşik İşçi Merkezi (CUT), AFP’ye (Özel Emekliliğe) Hayır Koordinasyonu, Maliye Çalışanları Birliği (ANEF), Sağlık Çalışanları Ulusal Konfederasyonu (CONFUSAM), Ticari ve Finansal Hizmet Sendikaları Konfederasyonu ve Üniversite Sağlık Profesyonelleri Demokratik Konfederasyonu (CONFEDEPRUS) gibi çok sayıda sendika ve meslek örgütü de dün ortak bir çağrı yaptı.

“Bıktık. Birleşiyoruz” şiarıyla bir araya geldiklerini belirten sendikalar, sokaktaki şiddetin ortaya çıkaranın hükümetin baskı uygulamaları ve askeri sokağa çıkarması olduğunu belirterek, demokrasi yeniden tesis edilmezse 23 Ekim’de genel grev başlatacaklarını duyurdu.

Şiddet ortamı nedeniyle işçi ve emekçilere, hayatlarını tehlikeye atamama ve işe gitmeme çağrısı yapan sendikalar, meclisteki muhalefet partilerinden ve ilerici vekillerden ise demokrasi için birleşmeleri ve olağanüstü hal kaldırılmadığı sürece “yasama grevi”ne çıkmaları talep edildi.

Öte yandan Şili basınında yer alan habere göre, ülkenin başkenti Santiago yakınlarında bulunan Renca bölgesindeki giyim fabrikasında çıkan yangında 5 kişi hayatını kaybetti.

Hükümetin geri adım atarak zammı geri çekmesine karşın süren eylemler nedeniyle ülkede “acil durum” ve sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerin sayısı da arttı.

Başkenti de içine alan 7 milyondan fazla kişinin yaşadığı Metropolitan Bölgesi, Valparaiso Bölgesi, Concepcion Eyaleti, Rencagua, Coquimbo ve La Serena şehirlerinin ardından Antofagasta’da da “acil durum” ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir