İstanbul’da aralarında akademisyenlerin de olduğu pek çok kişiye yönelik polis operasyonları

İstanbul’da sabah saatlerinde birçok adrese ev baskınları düzenlendiği bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay ile Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı’nın aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Gözaltına alınan isimler arasında 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür Derneği’nin yönetim kurulu başkanvekili Yiğit Ekmekçi ve yönetim kurulu üyesi Ali Hakan Altınay da var.

Anadolu Kültür’ün genel koordinatörü Asena Günal ve danışmanları Çiğdem Mater ile Meltem Aslan da operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında.

Gazeteci ve yapımcı Çiğdem Mater’in Antalya’nın Kaş ilçesinde film setinden gözaltına alındığı öğrenilirken, gözaltına alınanlara hangi suçlamanın yöneltildiği bilinmiyor.

Operasyonun Anadolu Kültür’e yönelik olduğu da gelen bilgiler arasında.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter’dan operasyona ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Boğaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Prof. Turgut Tarhanlı ve bir çok öğretim üyesi bu sabah 06.00’da gözaltına alındılar.

“Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Avrupa Matematik Topluluğu’nun başkan yardımcısıdır. Tanbay, gezi direnişinde Başbakan Erdoğan’la görüşen heyetin içindeydi. Tanbay, Osman Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği’nin de üyesi…

“Uzun yıllar boyunca Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, insan hakları hukuku alanında dünyaca tanınan bir isim. Tarhanlı da Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Der. üyesi…”

Betül Tanbay, 2010-2016 yılları arasında Türk Matematik Derneği’nin başkanlığını yürütmüş ve derneğin ilk kadın başkanı olmuştu. Aynı zamanda Avrupa Matematik Topluluğu’nun da başkan yardımcısı olan Tanbay, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi’nin de kurucuları arasında.

Tanbay, Gezi direnişi sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Taksim Platformu’nun da üyesiydi.

Fransa ve ABD’de birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak da görev yapmış olan Betül Tanbay, ABD Matematik Enstitüsü ile de ortak projelerde yer aldı.

Uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku öğretim üyesi ve Bilgi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, ABD’de, Harvard Üniversitesi’nde çatışma yönetimi ve çatışma çözümü, Princeton Üniversitesi’nde evrensel yargı yetkisi ve insan hakları konularındaki araştırma projelerinde yer aldı.

2002’de Türkiye’de mülteci haklarının korunmasına ilişkin katkıları nedeniyle, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri’nden (UNHCR) takdir belgesi almıştı.

2002-2005 döneminde, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği görevini yürütmüş, 2007 yılında İstanbul Film Festivali bünyesinde, Avrupa Konseyi’nin himayesinde ilk kez düzenlenen, “Sinemada İnsan Hakları Yarışması”nda (FACE) uluslararası jüri üyeliği görevini üstlenmişti.

Tarhanlı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü-Türkiye, ILI-İstanbul ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor. (Kaynak: Gazete Karınca)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir