AB sınırlarını kapattı, İtalya günlerdir gemide kalan mültecilerin karaya çıkışını engelliyor

kategori:

İtalya, 177 mültecinin bulunduğu “Diciotti” adlı geminin Sicilya kıyılarına yanaşmasına onay verdi. Ancak mültecilerin karaya çıkmasına izin verilmiyor.

İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Danilo Toninellli, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada dört gün boyunca Akdeniz’in ortasında bekletilen gemininin Sicilya kıyılarına yanaşmasına izin verildiğini duyurdu. Toninelli, “Şimdi Avrupa harekete geçerek üzerine düşeni yapmalı” ifadelerini kullandı.

DW Türkçe’nin haberine göre Toninelli’nin bu açıklamasının ardından, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini başka bir Avrupa Birliği ülkesi mültecileri almayı kabul edene dek kimsenin karaya ayak basılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Salvini, “İtalya’nın Brüksel ve diğer Avrupa hükümetlerinden yetersiz destekleri konusunda açıklama beklediğini” kaydetti.

Akdeniz’de Perşembe günü kurtarılan 190 mülteci Diciotti adlı İtalyan gemisine alınmış, İtalya acil tıbbı yardıma ihtiyacı olan 13 mülteci Lampedusa Adası’na getirmişti. İtalya kalan mültecileri Malta’ya göndermek üzere uluslararası sularda bekletirken, Malta 13 mültecinin İtalya’ya gitmek istediğini, bu nedenle tedaviyi reddettiğini öne sürmüş ve iki ülke arasındaki anlaşmazlık sonucu sığınmacılar dört gün Akdeniz’de bekletilmişti.

Yardım örgütleri, aralarında çocukların da bulunduğu mülteciler ülkeler arasındaki anlaşmazlık krize dönüşürken günlerce Akdeniz’in ortasında bekletilmesini eleştiriyor. Örgütleri endişelerinden bir konu da güvenli bir liman bulabileceğinden emin olamayan kaptanların bu belirsizlikten dolayı sığınmacıları artık batmakta olan teknelerden kurtarmakta tereddüt etme ihtimalleri.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir