Blog | 24 Haziran 2018 Seçimi: Hile, usulsüzlük, engelleme ve ihlaller

OHAL koşullarında, AKP-MHP ittifakının belirlediği zamanda ve kurallarla yapılan baskın 24 Haziran 2018 seçimleri başladı. AKP karşıtı düzen içi muhalefetin büyük umutlar beslese de herkes çeşitli hile ve usulsüzlüklerle bu seçimin manipüle edileceğinin farkında. Kürt illerinde ise seçime silahların gölgesinde ve ağır baskı koşullarında giriliyor. Bu nedenle biz Yeryüzü Postası olarak meşru görmediğimiz bu seçimlerle ilgili “tüm gelişmeleri” değil tespit edebildiğimiz hile, usulsüzlük, engelleme ve ihlalleri aktarıyoruz.

09:00 | Kulp’ta korucular HDP’li sandık görevlilerini engelledi

Oy verme işleminin başlaması ile birlikte engelleme haberleri de gelmeye başladı. Diyarbakır’ın Kulp ilçesine yaklaşık 30 km uzaklıkta olan Koçkar Köyü’nün yolunu kapatan köy korucuları, HDP’li 2 sandık görevlisini tehdit ederek köye girmelerini engelledi. Yaşanan bu olay üzere HDP’liler durumu İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na bildirdi. Yetkililer, sandık görevlilerinin köye gidebileceklerini ifade etse de ajans HDP’li sandık görevlilerinden henüz haber alınamadığını bildirdi.

09:08 | Çankaya’da listede adı olmayan iki kişiye oy kullandırıldı

Ankara Çankaya Sokullu Mehmet Paşa Anadolu Lisesi’nde, 2425 nolu sandıkta listede adı olmamasına rağmen bir sandık görevlisi “adı var” diyerek iki kişiye oy kullandırdığı öne sürüldü. Diğer sandık görevlisinin durumu fark etmesiyle tutanak tutulduğu, pusula ve zarf geçersiz sayılması için kenara ayrıldığı belirtildi.

10:07 | Suruç’ta HDP’liler darp edildi, blok oy kullandırıldı

Suruç’ta baba ve iki oğlunun ölümü olayına karışan AKP’li Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız, çok sayıda silahlı koruma ile ilçedeki okulları tek tek dolaşarak, HDP’nin sandık görevlilerini darp etti, AKP ve Erdoğan lehine blok oy kullandırttı.

10:20 | Suruç’ta toplu oy kullanıldığına dair görüntüler paylaşıldı

Urfa’nın Suruç ilçesinde Gap Anadolu Lisesi’nde kurulan 1044-1043 no’lu sandıklarda toplu oy kullanıldığına dair görüntüler paylaşıldı

10:25 | Diyarbakır’da üç kişi 1000 adet mühürlü zarf ve oy pusulasıyla içeri girmeye çalıştı

Diyarbakır Bağlar’daki Mesut Yılmaz İlkokulu’nda, üç kişinin 1000 adet mühürlü zarf ve oy pusulalarıyla içeri girmeye çalışırken yakalandığı bildirildi.

10.43 | Adana’da bir kişi ikinci kez oy kullanmaya çalıştı

Adana’da Ramazan Atıl Anadolu Lisesi’nde başka bir okuldan zarf getirdikten sonra ikinci kez oy kullanmaya çalışan bir kişi yakalandı.

10.55 | Büyükçekmece’de bir kişi oy kabininde fotoğraf çekti sandık başkanı tutanağa bağlamadı

Büyükçekmece Mimaroba Ortaokulu’nda 1298 nolu sandıkta, sandık kurulunda görevli olan AKP’li bir şahıs oy kabinine cep telefonuyla girdi ve fotoğraf çekti. Görevli müşahitlerin uyarısı üzerine sandık başkanı olaya müdahale ederek şahsın telefonunu istedi ancak şahıs itiraz etti. Müşahitler olayı tutanak altına alıp sandık başkanına imzalatmak istese de, sandık başkanı ‘”ben bir şey duymadım” diyerek tutanağı imzalamadı.

11.00 | Urfa’nın 3 köyünde kadınlara oy kullandırılmadığı belirtildi

Urfa’dan usulsüzlük haberleri gelmeye devam ediyor. 3 köyden kadınlara oy kullandırılmadığı haberleri geldi. Buna göre, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinin Bulduk köyünde 2044 nolu sandıkta kadınların oy kullanmasına izin verilmedi. Urfa’nın Geçit Köyü’nde 1196 nolu sandıkta kadınların yerine erkeklerin oy kullandığı bildirildi. Urfa’nın Kanatlı köyünde 2110 nolu sandıkta köy muhtarının kadınları sandıktan göndererek, yerlerine kendilerinin oy kullanacağını söylendiği aktarıldı.

11.05 | Ankara’da usulsüz işleme itiraz eden avukat polis tarafından zorla dışarı çıkarıldı

Ankara Barosu’ndan görevli Avukat Hazal Serdar, Altaş Atatürk Teknik Meslek Lisesi’nde sandık kurulu başkanı tarafından sanık kurulu başkanının usulsüz işlemine itiraz ettiği için, başkanı şikayeti sonrası polis tarafından zorla dışarı çıkarıldı.

11.10 | İhlal haberleri sonrası sosyal medyada #UrfadaOyÇalınıyor kampanyası başlatıldı

Urfa’nın farklı ilçelerinden ihlal haberleri geliyor. Kentteki kaynaklar Suruç ve Haliliye’de silah zoruyla AKP lehine blok oy kullandırıldığını bildirirken, “Burada daha önce de kan döktük, yine dökeriz” tehditlerine maruz kaldıklarını aktarıyor. Bu usulsüzler ve ihlaller gündemdeyken sosyal medyada “#UrfadaOyÇalınıyor” adı ile bir kampanya başlatıldı.

11.25 | Urfa’da CHP’nin müşahitleri sandık alanlarına alınmıyor

Urfa’nın Haliliye ilçesindeki Uluhan İmam Hatip Ortaokulu’nda CHP müşahitlerin sandık alanına alınmadığı ve darp edildiği bildirildi.  Urfa’da bulunan giden CHP PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi: “Şanlıurfa’da 30’a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı.” açıklaması yaptı Urfa’nın Vergili Köyü’ne CHP müşahitlerinin alınmamasına ilişkin görüntü yayınlandı

11.30 | Erzurum’da sandık başkanı müşahitleri zorla dışarı çıkardı

Erzurum’un Yakutiye ilçesi 1156 no’lu sandıkta, sandık başkanının müşahitleri zorla dışarı çıkardığı görüntüler yayınlandı

11:35 | Hakkari’de askerler oy verme işlemine engel oluyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyündeki 1193 nolu sandıkta iki askerin kapıyı tutarak oy vermek için sandığa gelen insanlara zorluk çıkardığı belirtildi.

11:45 | Mardin’de AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir sandık görevlilerini, “Burada olmayanlar için de oy kullanılacak. Burada benim borum öter” diye tehdit etti

Mardin’in Yeşilli ilçesinde sandıkları teker teker gezen AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in sandık görevlilerini tehdit ettiği aktarıldı. Söz konusu durum hakkında bilgi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Adayı Dilaver İnal, Demir’in seçim kurallarını çiğnediğini ve “Burada olmayanlar için de oy kullanılacak. Burada benim borum öter. Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz?” diyerek sandık görevlilerini tehdit ettiğini aktardı.

11.50 | Kağıthane’de bir kişi ikinci kez oy kullanmaya çalıştı

İstanbul Kağıthane’deki Çeliktepe Ortaokulu’nda iki kere oy veren bir kişi tespit edildi, durum tutanak altına alındı.

11:55 | Gölcük’te AKP’liler müşahitlere saldırdı

Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Uğur Mumcu Ortaokulu’nda AKP’liler, diğer partilerden müşahitlere saldırdı.

12.05 | Ankara’da okuma yazma bilmeyenler “Bu Erdoğan’ın partisi, buna oy ver” diyerek yönlendiriyor

Gazete Yolculuk’un haberine göre Ankara Altındağ Nazife Hatun İlkokulu’nda sandık görevlileri yaşlılarla birlikte kabinlere giriyor; okuma yazma bilmeyen vatandaşları “Bu Erdoğan’ın partisi, buna oy ver” diyerek yönlendiriyor. Avukatların şikayetleri tutanağa geçirilmiyor.

12.25 | Bayrampaşa’da usulsüzlük iddiası üzerine kavga çıktı

Bayrampaşa’daki Ahmet Haşim İlkokulu’nda usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine kavga çıktı. Yaşananları görüntülemek isteyen bir kişi, AKP’li görevlilerin saldırısına uğradı.

12.31 | Diyarbakır’da silah gölgesinde oy kullanılıyor, AKP damgalı oy pusulaları çıktı, itirazlar üzerine arbede yaşandı

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Zeyrek köyünde AKP damgalı oy pusulalarının çıktığı bildirildi. İtirazlar üzerine arbede yaşandığı, sandık görevlilerinden birinin silahlı olduğu, asker ve korucuların silahla okulun içinde gezdikleri aktarıldı.

12.40 | Ankara’da usulsüzlüğe itiraz eden Oy ve Ötesi müşahitlerine önce AKP ve MHP’liler, sonra polis saldırdı

Sincan Özkent Akbilek İlkokulu’nda Oy ve Ötesi müşahitleri, sandık görevlilerinin yaşlı kişilerle birlikte oy kabinlerine girmesine itiraz edince AKP ve MHP müşahitleri Oy ve Ötesi müşaitlerine engel oldu. Tartışma sırasında polis Oy ve Ötesi müşahitlerine gazla saldırdı. Bina dışına çıkarılan bir müşahit bazı CHP, HDP müşahitlerinin bina içinde kaldığını, içeride çok sayıda AKP ve MHP’liler de olduğu bildirildi. Binada AKP’liler ve MHP’liler slogan atıyor.

12.52 | AKP’liler Suruç’ta okulu bastı 100 civarında ek oy kullandı

290 seçmeni bulunan Suruç Ortabostancı köyündeki Bostancılar Ortaokulu’nda AKP’liler okul basarak 100 civarında ek oy kullandı.

13:00 | CHP’li Emir: Urfa şimdiden sandıklar boşaltılarak blok oy kullanmaya hazır hale getirildi

İhlal ve usulsüzlük haberlerinin geldiği Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşananlara ilişkin konuşan CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Vali ile irtibat kurduklarını söyledi.

Murat Emir, “Müşahitlere yönelik darp ve tehditler nedeniyle, Şanlıurfa merkez Eyyübiye, Halliye ve birçok köyde müşahitleri geri çekmek zorunda kaldık. Şimdiden sandıklar boşaltılarak, blok oy kullanmaya hazır hale getirildi. Valiyle görüştüm, tutanakları tuttuk. Gerekli itirazları yapacağız” dedi.

13:20 | Denizli’de oy torbalarının yırtık olduğu, zarf ve pusulaların ambalajlarının açık olduğu görüldü

Denizli’nin Merkez Efendi ilçesinde de, ilçedeki 12 okula gönderilmek üzere Nevzat Erten Anadolu Lisesi’nde tutulan seçim torbalarının altlarının yırtık olduğu, zarf ve pusulaların koruyucu ambalajlarının ise açıldığı görüldü. Durumu fark eden HDP ve CHP’li okul sorumluları olayı hemen avukatlara bildirdi. Sandık kurulu üyeleri torbalara el koyarken, avukatlar okula gelerek torbaları kayıt altına aldı.

13:30 | Suruç’ta oy verme işlemleri sırasında çıkan kavgada bir kişinin öldürüldüğü iddia edildi

Halk TV’nin iddiasına göre, Suruç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde oy verme işlemi sırasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi yaralandı.

13:50| İtalyan seçim gözlemcisi gözaltına alındı

Seçimleri izlemek için Türkiye’de bulunan İtalyan gözlemci Christina Elico, Batman’ın Gercüş ilçesindeki yol kontrolü sırasında gözaltına alındı.

14:10| AKP ve MHP’lilerin Sincan’da okulu basma anının görüntüsü yayınlandı

AKP ve MHP’lilerin Ankara Sincan’daki Özkent Akbilek Ortaokulu’nu basarak 6 Oy ve Ötesi gönüllüsü darp edildiği saldırıya ilişkin görüntü yayınlandı.

14:35 | Muş’ta toplu oy kullanma görüntüsü yayınlandı

Muş Hasköy’ün Sungu mezrasında AKP’li bir seçmenin toplu oy kullandığına dair görüntüleri, HDP Muş Milletvekili adayı Mensur Işık Twitter üzerinden paylaştı. Görüntülerde, AKP’li seçmenin “Mehmet Emin Şimşek’e rağmen Akparti” notuyla iki kez oy kullandığı görülüyor.

Aynı ilçeye bağlı Düzkışla, Şemlak, Tandoğan köyleri ile Sungu ve Karaağaç beldesinde toplu ve açık oy kullanıldığı iddia edildi. Çok sayıda şikayetin geldiği bu bölgelere giden HDP’lilerin de bu durumu teyit ettiği bildirildi.

15:05 | Sarıyer’de başkalarının yerine oy kullandığı tespit edilen bir kişi gözaltına alındı

Sarıyer Tarabya’da Özel İstek Kemal Atatürk Ortaokulu’nda, üç ayrı kimlikle başkalarının yerine oy kullandığı sandık görevlileri ve müşahitler tarafından tespit edilen bir kişi gözaltına alındı.

15:20 | Bayrampaşa’da AKP ve Erdoğan’a oy veren bir seçmenin görüntüleri yayınlandı.

Bayrampaşa’daki Nuri Örs Ortaokulu’nda AKP’ye ve Erdoğan’a oy veren bir seçmenin, suç işleyerek oy kullanırken görüntü aldığı tespit edildi. Okul önünde gerilim devam ediyor.

15:35 | Seçimleri izlemeye gelen Fransız heyet Ağrı’da gözaltına alındı.

Seçimleri izlemek için Fransa’dan gelen iki kişilik heyet ve yanlarında bulunan bir tercüman Ağrı girişinde bulunan polis noktasında gözaltına alındı. Heyetin gözaltı gerekçesinin öğrenilemediği bildirildi.

Erzurum merkez ve Tekman ilçesinde ise İHD adına gözlem yapan dernek üyeleri Yavuz Karabudak, Sertaç Öztürk ve Erdal Özakçıl gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri bilinmiyor.

15:40 | Urfa’da yaşanan olayların tanığı müşahit Deniz Özgür: Canımızı zor kurtardık.

BBC Türkçe’ye konuşan Özgür, müşahit olduğu Eyyibiye ilçesi Akbilek köyünde yaşananları şöyle anlattı:

“900 oy bulunan bir okulda görevliydik. İlk kez bir seçimde müşahitler köylere gelmeye başladığı için şaşkındılar. Sabah 6’da okula gittiğim andan itibaren hoşnutsuzluklarrını dile getiriyorlardı.

Buradaki seçmenler, mevcut olmayan seçmenler için de oy kullanmak istiyorlar. Bazı vatandaşlar ellerinde seçmen kağıdı balyalarıyla geliyor ve köyün dışında bulunan ama ikameti orada olan kişiler adına oy kullanmak istiyorlar. Biz bunları engellemeye çalıştık. Bu nedenle müşahitlere saldırılar olmaya başladı. O sırada köyde jandarma bile yoktu. Gerilim arttığı için ben oradan can güvenliği endişesi ile ayrılmak zorunda kaldım. Bu sırada arabam da darp edildi. Okulda kalan bir başka sandık görevlisi arkadaşımızın da benden daha fazla darp edildiğini öğrendim. Müşahit kartımı yırtıp elime verdiler.”

16:20| Diyarbakır’da asker ve korucular uzun namlulu silahlarla oy kullanılan okullara girdi

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı, Narcıca, Zeyrek ve Düzce mahallelerindeki okullara, askerler ve korucuların uzun namlulu silahlarıyla girdikleri bildirildi. Yapılan uyarılara rağmen silahlı asker ve korucuların, okullardan çıkmadıkları bildirildi.

17.00 | Erzurum’da İyi Parti Karaçoban ilçe başkanı dahil 3 kişi öldürüldü

CHP Karaçoban İlçe Başkanı Hüsnü Yılan Erzurum’un Karaçoban ilçesi Kopal Mahallesi’nde oy kullanma işlemleri sırasında çıkan tartışmada, 3 kişinin açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. İyi Parti tarafından da “Erzurum Karaçoban ilçe başkanımız vurularak öldürüldü” açıklaması yapıldı.

17:30 | Urfa’da AKP’liler sandık başında: ‘Blok oylar’ görüntülendi

Gün boyunca ihlal ve usulsüzlük haberlerinin geldiği Urfa’nın Haliliye ilçesindeki Altındamla Mahallesi’nde bulunan 2006 nolu sandıkta ‘blok oy’ kullanıldığına dair görüntüler ortaya çıktı.

Oyların, AKP ve partinin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan lehine kullanıldığı iddia edilirken, pusulalara tek tek mühür basıldığı ve bir şahsın da söz konusu pusulaları zarfa koyup sandığa attığı görülüyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir