Paylaşım Savaşında Musul Cephesi Açıldı

IŞİD’in Haziran 2014’ten bu yana kontrolü altında tuttuğu Irak’ın Musul kentine yönelik operasyon gece saatlerinde başladı. Irak Başbakanı Haider Al Abadi’nin duyuduğu operasyona Irak ordusu, Barzani’ye bağlı Peşmerge güçleri, Türkiye’nin desteklediği ve eğittiği Haşdi Vatani ve Şii ve Türkmenlerden oluşan Haşdi Şabi birlikleri katılırken ABD’nin başını çektiği koalisyon güçleri bombardımalarla destek veriyor.

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve Güvenlik Ajansı Danışmanı Mesrur Barzani Hazır Cephesi’ni ziyaret etti ve burada bir basın toplantısı düzenledi. , “Bugün tarihi bir gündür ve bir dönüm noktasıdır” sözleriyle konuşmasına başlayan Barzani, Musul’un 200 kilometre karelik bölümünün IŞİD’den temizlendiği söyledi. Peşmerge güçlerinin Musul civarındaki pek çok köyü IŞİD’in elinden aldığı, diğer yandan IŞİD’in canlı bomba saldırılarıyla Peşmerge ve Irak Ordusuna ağır kayıplar verdirdiği ifade edildi.

Haşdi Şabi ve Türk Askeri Gerginliği Büyüyor

Paylaşım savaşı bölgede mezhepsel gerginliği körüklüyor. Tartımanın odak noktalarından biri Irak Ordusu’nun yanında Musul Operasyonu’na katılan Şii ve Türkmenlerden oluşan Haşdi Şabi grubu. Irak’ın Saddam Hüseyin sonrası ilk başbakanı olan İyad Allavi, ülkede mezhep gerginliğinin azaltılması gerektiğini ve Haşdi Şabi güçlerinin Musul’a girmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, bugün başlayan Musul operasyonuyla ilgili olarak “Şii militanların Musul’a girerek kan dökülmesine dahil olmasından endişe ediyoruz” derken, Erdoğan “Irak Ordusu Şia’dan oluşuyor. Bunlar Musul’a geldikleri zaman Sünnilerle vuruşacaklar.”ifadesini kullandı.

Öte yandan Başika’daki TSK varlığı konusundaki gerginlik de sürüyor. Irak’lı Şii lider Mukteda el Sadr ise Musul operasyonuyla ilgili Başika’daki varlığından dolayı Türkiye’yi protesto etmek amacıyla yandaşlarını Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemeye çağırdı.

Bağdat ve Erbil Uçak Seferleri İptal Edildi

IŞİD’e karşı Musul operasyonun başlamasının ardından, THY’nin Bağdat ve Erbil’e bugün yapılacak seferlerinin iptal edildiği açıklandı. Bugün saat 18.15’deki TK- 314 sefer sayılı Erbil ve 17.35’deki 302 sefer sayılı Bağdat uçuşları karşılıklı olarak iptal edildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir