Kamu petrol şirketi Türkiye Petrolleri’nde (TP) çalışan binlerce işçi, TP’de düğmeye basılan yeniden yapılandırma uygulamalarına ve özelleştirme politikalarına karşı iş bıraktı. Planlanan uygulamalara son verilmezse eylemler sürecek.
1954 yılından bu yana faaliyet gösteren köklü kamu kuruluşu Türkiye Petrolleri’nde (TP) işçiler bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde iş bırakan Petrol-İş üyesi binlerce petrol işçisi, tepkilerini göstermek ve uyarı amacıyla yarım gün boyunca işbaşı yapmadı.
TP’ye bağlı Adıyaman, Batman, Trakya Bölge Müdürlükleri ve Ankara Genel Müdürlük’te çalışan işçilerin katıldığı eylemde işyerlerinde basın açıklamaları düzenlendi.
TÜRKİYE PETROLLERİ’NDE NELER OLUYOR?
Yapılan basın açıklamasında, “Ülkemizde üretilen petrolün yüzde 75’ini tek başına üreten, ekonomiye önemli bir katkı yapan, faaliyet gösterdiği bölgelerde istihdam yaratan Türkiye Petrolleri’ne, büyük bir darbe vurulmaya hazırlanılıyor.” denildi.
Açıklamada, Türkiye Petrolleri’nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalar ile Ankara Genel Müdürlük’te sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek istendiği belirtildi. Türkiye Petrolleri yönetiminin, söz konusu işleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürmeyi planladığı vurgulandı.
Bu faaliyetlerin yine bir başka kamu kuruluşu BOTAŞ’a bağlı ancak kamusal niteliği olmayan TPIC’e devredilmek istendiği belirtilirken büyük bir taşeronlaştırma hamlesine imza atılacağının altı çizildi: “Sayılan işler ve bu işleri yürüten çalışanlar, apar topar bir vergi cenneti olan Jersey/Kanal Adaları menşeli TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredilmektedir. Hükümetin aksi yönlü söylemlerine karşın, bu uygulama kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaştırma hamlesi anlamına gelecektir.”
TP bünyesinde konuya ilişkin çalışmaların başladığı, hazırlıklar hızlandırıldığı ve devrin 1 Ocak 2017 itibariyle gerçekleştirileceği belirtiliyor.
TÜRKİYE PETROLLERİ KÜÇÜLTÜLÜYOR
Startı verilen bu uygulamalar, yıllardır özelleştirme politikaları nedeniyle entegre yapısı ortadan kaldırılan ve kolsuz-kanatsız bırakılan TP’yi, büyük petrol tekelleri karşısında daha da güçsüzleştirecek.
TP, 80’li yılların başında özelleştirme uygulamalarından önce, Tüpraş’a bağlı rafineriler, boru hattı faaliyetleri, deniz petrol taşımacılığı, akaryakıt dağıtım, petrokimya gibi birçok faaliyeti bünyesinde bulunduruyordu. Daha sonra bu faaliyetler ayrı şirketler olarak TP çatısından çıkartıldı, Tüpraş, Petkim gibi ayrı şirketler haline getirilerek yıllar sonra özelleştirildi.
Şimdi TP’de yeni bir yapılandırma hamlesi gerçekleştiriliyor. Bu durum, yeni bir özelleştirme sürecinin ön hazırlığı olarak değerlendiriliyor.
PETROL İŞÇİSİ NE DİYOR?
Bugünkü eylemlerde yapılan açıklamalarda, Türkiye Petrolleri’ni küçültecek ve zayıflatacak bu uygulamaların hemen durdurulması istenirken, talepler şu şekilde ifade edildi: “Türkiye Petrolleri’nin mevcut yapısı mutlaka korunmalı, devredilmek istenen faaliyetler kurum bünyesinde bırakılmalıdır. Halen BOTAŞ çatısı altındaki yurtdışı menşeli TPIC, gerekli görülürse Türkiye Petrolleri çatısı altında bir daire başkanlığı haline getirilmelidir.”
Petrol-İş sendikası ve petrol işçileri yapılan açıklamalarda, tepki ve talepleri dikkate alınmadığı takdirde eylemlerinin farklı biçimlerde tüm kararlılığıyla süreceği mesajı verdiler.
Kaynak: Sol Haber
Bir yanıt yazın