Yunanistan Ege adalarında 1000’den fazla kişiyi insanlık dışı koşullarda tutuyor

Yunanistan’ın kontrolündeki Ege adalarında tutulan mültecilerle ilgili enoughisenough14.org internet sitesinde yayınlanan Yunanistan. 10 Mart 2020 tarihli rapor.

Yunanistan kontrolündeki Ege adalarında, bir çoğu çocuk 1000’den fazla insan kapalı tesislerde, insanlık dışı koşullar altında ve sığınma talepleri yok sayılmış vaziyette tutuluyor.

1 Mart’tan sonra Yunan adalarına gelen insanlar sığınma talebinde bulunabilme fırsatları göz ardı edilerek kapalı geri gönderme merkezlerine konuldular. ABR’nin elde ettiği görüntülere göre, bazı yerler korkunç vaziyette, ne sağlık hizmetleri var, ne akan akan bir su, duş var, insanlar yerde uyuyor ve su her şeyi ıslatıyor. Bazıları 9 gündür bu şartlar altında yaşıyor, aralarında birçok çocuk var, akıbetlerinin ne olacağını henüz bilmiyorlar.

Lesvos’ta Midilli limanındaki bir deniz kargo gemisinde yaklaşık 500 kişi tutuluyor. Sakız Adası’nda 140 kişi limanın yanındaki eski bir depoda, Sisam’da liman polisinin yanındaki bir depoda tutulan en az 100 kişi ve Leros’taki eski binalarda, konteynırlarda ve polis karakolunun etrafında 250 kadar kişi hapsedilmiş vaziyette. Bu alanların insan yaşamı için uygun koşullara sahip değil.

Kos gibi diğer Yunan adalarında da benzer insanlık dışı tesisler kullanılıyor, ancak ARB bu geçici tesislerden sayıları doğrulayamadı veya  çekim yapamadı. 1 Mart’tan bu yana gelenler, adalarda 1700 kadar kişinin gözaltına alındığını, sığınma taleplerinin reddedildiği belirtiyor. ABR, sayının bu denli yüksek olmasını, Yunan hükümetinin  Mart ayında yeni gelenleri adaların resmi nüfusuna kaydetmemesi gerçeğine dayandırıyor.

Mart ayında gelenler şöyle: Lesvos 655 kişi, Samos 177, Sakız 416, Kos 176, Leros 215 ve Diğer adalar 79 kişi.

İnsanlar öfkeli ve korkuyor, yeterli yiyecek ve kıyafet desteği bulamıyorlar, hijyen veya sağlık yardımı da söz konusu değil. Yardımda bulunabilme yeterliliğine sahip olan organizasyonlar ise engelleniyor. Bu korunmasız insanları ne zaman, nereye götürecekleri bilinmiyor. Cuma günü ana karadaki kapalı geri gönderme merkezine taşınacakları dair söylentiler de yetkililer tarafından yalanlandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün mülteci ve göçmen hakları direktörü Bill Frelick, “Gözaltındaki kişilerin sığınma talebinde bulunmalarına engel olmak ve onları, kendilerine eziyet çektirenlere geri göndermek için yapılan açık tehdit, Yunanistan’ın kabul ettiği yasal yükümlülükler ve temsil ettiğini iddia ettiği değerler ve ilkelerin üzerini örtüyor. Yunanistan bu acımasız politikayı derhal tersine çevirmeli, bu insanları güvenli ve makul koşullarda almalı ve sığınma talepleri sunmalarına izin vermelidir.” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) Bill Frelick’in Midilli’den yaptığı bilgilendirme:

Kaynak: More than 1000 people detained on the Aegean islands

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir