Fransa’da ‘Emeklilik Reformu’ geçici olarak geri çekildi, sendikalar tamamen geri çekilene kadar grevleri sürdürecek

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkede grev ve gösterilere neden olan emeklilik reformunda işçilerin tam emeklilik maaşı alabilmesi için öngörülen 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçildiğini açıkladı. Buna karşın işçi sendikalarından CFE-CGC, CGT, FO, FSU, Solidaires, öğrenci sendikalarından MNL, UNEF ve UNL yayınladıkları ortak bildiriyle işçi, emekçi ve gençliği yasa tasarısı tamamen geri çekilene kadar grevleri sürdürmeye ve grev alanlarını güçlendirmeye çağırdı.

Sendikaların açıklamasında 9, 10 ve 11 Ocak günü gerçekleşen kitlesel eylemlere değinilerek demiryolu, eğitim, sağlık, hukuk, enerji, rafineri metalürji gibi tüm mesleklerden emekçilerin ve kolej, lise ve üniversite öğrencilerinin de kitlesel katılımıyla 5 Aralık’ta başlayan grevlerin kırkıncı günlerine girdiği bu günlerde gerçekleşen kitlesel eylem ve grev kararlılığının hükümetin ve işbirlikçi medyanın manipülasyonlarına rağmen halk desteğini koruduğu ve absürt yasa tasarısının işçi, emekçi ve gençliğe hiçbir yararı olmadığı gibi yeni yasa ile kadın erkek arası eşitsizliği daha da derinleştireceği vurgulandı.

“Zafere kadar” grev çağrısı yapan sendikalar 14, 15 ve 16 Ocak günleri yeniden işçi, emekçi ve gençleri eylemlere katılmaya, grevlerin yaşandığı alanlara destek olmaya çağırdı. Müzakere olacaksa emeklilik reformu yasa tasarısıyla ilgili olmayacağı, mevcut yasanın korunması ve iyileştirilmesi, ücretlerin arttırılması, emeklilik şartlarının ve maaşlarının yükseltilmesi, yoksulluk ve geleceksizliğe karşı gerçek müzakerelerin açılmasının altı çizildi.

Emeklilik reformuna karşı Merkez Bankası’nda örgütlü CGT sendikası da 13 Ocak Pazartesi’den itibaren Fransa’nın büyük bir bölümüne ATM’lere ve bankalara para sağlayan önemli iki ana merkezden Paris-La Coureneuve ve kuzey bölgede bulunan Sainghin-en-Mélantois Merkez Bankası para depolarına yönelik grev ve blokaj başlatacak. İki ana deponun Fransa’nın 4/1 nakit para trafiğini gerçekleştiren depolar olduğu açıklandı. Sendika eylemin değişik bölgelerle genişletilebileceğini belirtti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir