Honduras’ta grev ve üniversite işgalleri

yazar:

kategori:

Honduras’ta öğrenciler, doktorlar ve öğretmenlerin halk sağlığı ve eğitim hizmetleri için ulusal çapta sürdürdükleri protestoları desteklemek amacıyla Honduras Üniversitesi’nin San Pedro Sula ve Tegucigalpa’daki kampüslerinde Pazartesi günü işgal eylemi başlattılar.

Telesur’un aktardığına göre, öğrenciler ayrıca, protestolar sırasında geçen hafta askeri polis tarafından işgal edilen bir üniversite olan UNAH’ı “Savunma Koalisyonu”nu kurduklarını açıkladılar.

Tegucigalpa’da ise lise öğrencileri “Teknik Enstitü”nün çevresindeki sokakları kapattılar. Yerel basında çıkan bilgilere göre, askeri polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Saldırıda tutuklanan öğrenciler oldu.

Honduras’ta Amerika destekli iktidarın özelleştirme saldırısına ve yolsuzluklara karşı öğretmen ve doktorların daha iyi eğitim ve halk sağlığı sistemi talepleriyle Nisan sonunda başlattığı protesto ve grevler, iktidarın yasayı 2 Haziran’da „askıya aldık“ manevrasına karşın sürüyor. Protestocular bunun da ötesinde, devlet başkanı Juan Orlando Hernandez’in devrilmesini istiyorlar.

Dinmeyen protestolar karşısında Hernandez orduyu devreye sokarak halka ateş emrini vermiş, 21 Haziran’da en az iki kişi hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmıştı.

Özelleştirme kararları 25 Nisan’da onaylanmış, bunun üzerine sokağa çıkan öğretmen, öğrenci ve doktorlar polisle çatışmış; öğrenciler üniversite işgalleri gerçekleştirmişti. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir