Fransa’da itfaiyeciler greve başladı

Fransa’da kamu reformlarına, düşük ücretlere ve ağırlaşan çalışma koşullarına karşı eğitim, sağlık ve posta çalışanlarının grevleri sürerken itfaiye çalışanları da Çarşamba gününden itibaren grevdeler.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre itfaiyeciler, kaynak eksikliğini kınamak ve büyük çapta işe alım çağrısı yapmak için tüm yaz boyunca devam etmek üzere 26 Haziran Çarşamba günü greve başladı. Grevin 26 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında sürmesi planlanıyor.

Profesyonel itfaiyecilerin %85’inden fazlasını temsil eden yedi sendika (FA/SPP-PATS, Fédération CGT Serevice Public, Avenir-Secours, FO-SIS,SPASDIS CFTC, CFDT-Interco,UNSA-SDIS de France), yaptıkları ortak açıklama ile itfaiyecilerin müdahale sayısındaki artış ve “kamu hizmetinde dönüşüm” sonucu ağırlaşan çalışma koşullarına dikkat çekti. Sendikalar yaşanan sorunları dile getirmek için bir dizi grev bildirimi yayınladı: 

– Kamuda dönüşüm projesinin geri çekilmesi,

– Sendikal ve demokratik özgürlüklerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi,

– Yangın priminin diğer riskli meslekler düzeyinde asgari %28’e yükseltilmesi,

– Emekli Sandığı Fonu’nun dayanıklılığının garantisi (CNRACL) ve aktif kategori için hak taşıma programı oluşturulması,

– İtfaiyecilerin duman ve toksisite sonucu karşı karşıya kaldıkları kanser gibi hastalıklar, Sağlık ve Güvenlik konularında endişelerin kaldırılması,

– Yangın ve ilkyardım hizmetleri statüsüne uygun personel alımı,

Ayrıca profesyonel itfaiyeciler, gönüllü itfaiyecilere harekete katılmaları çağrısında bulundu. 40 bin 500 profesyonel itfaiye çalışanın olduğu açıklanırken, 195 bin de gönüllünün olduğu belirtildi.

Öte yandan, askeri statüye sahip 12 bin 500 Paris ve Marsilya itfaiyecisinin grev kapsamı dışında kaldığı açıklandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir