Politeknik direnişinin 45. yıldönümünde Atina’da direniş ve çatışmalar

Diktatörlüğe karşı 17 Kasım 1973’te gerçekleşen öğrenci direnişi ve devlet katliamının 45. yıldönümünde, Atina başta olmak üzere, Yunanistan’ın pek çok şehrinde eylemeler vardı. Eylemler nedeniyle polis Atina sokaklarını ablukaya aldı.

Atina Politeknik Üniversitesi (Politeknik) yakınlarında gerçekleşen ve çoğunluğu anarşistlerden oluşan eylemde polisle çatıma çıktı. Yürüyüş sonrasında Politeknik çevresinde bulunan direnişçilere polis saldırdı. Direnişçiler polis saldırısına kurdukları barikatlar, molotof kokteyli ve taşla karşılık verdi. En az 19 kişinin gözaltına alındığı eylem sırasında iki polisin de yaralandığı belirtildi.

Sendikalar, dernekler ve reformist gruplardan oluşan yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kent merkezindeki eylemde ise ABD Büyükelçiliği önüne kadar olaysız bir şekilde yüründü.

Yunanistan’da 1967’de yönetimi ele geçiren ABD destekli askeri cuntaya karşı 14 Kasım 1973 tarihinde binlerce üniversite öğrencisi Politeknik olarak anılan Atina Ulusal Teknik Üniversitesi işgal etmişti. 17 Kasım 1973 tarihinde ise cunta yönetimine bağlı askerler, 14 Kasım gününden beri işgal altındaki Politeknik’e kanlı bir baskın yapmıştı. Katladilenlerin sayısı askeri resmi rakamlarla 34 olarak açıklandıysa da tam sayı bilinmemektedir. Cuntaya karşı direnişin ve polisin katliamının yıldönümü olan 17 Kasım’da her sene Atina başta olmak üzere tüm Yunanistan’da sokak gösterileri gerçekleştiriliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir