İnsan hakları savunucularından 701. haftada Cumartesi Anneleri’nin eylemine katılma çağrısı

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasına yönelik saldırıyla birlikte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine bundan sonra izin verilmeyeceğini söyledi. Hükümet yetkililerinin yapmış oldukları açıklamalara Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Genel Başkanı Akın Birdal tepki gösterdi.

MA’ya konuşan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı “1995 yılında başlayan ve şiddetle artan saldırılar nedeniyle bir süre kesintiye uğrayan eylemde bu insanlar her Cumartesi gözaltına alınıyor, işkence görüyordu. Bugün annelerimizin çoğunu yitirdik o oturumda. Ama Cumartesi İnsanları olarak çocuklar, torunlar olarak eylemlerine devam ediyorlar. 700’üncü haftada da üç kuşak birden gözaltına alındı. Dolayısıyla bu kadar haklı talebi, kayıplarına ulaşma, yas hakkı, kayıpların faillerinin bulunması taleplerine saldırgan tutum aslında o faillerin korunmasına yönelik bir iradeyi gösterir” dedi.

İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal ise kayıp yakınlarının aynı zamanda kaybedilmiş adalet ve demokrasiyi bulmaya da çalıştıklarını belirterek, “700’üncü haftada maruz bırakılan bu saldırı annelerin gerçeği arayışlarının önünü kapatmaya yönelikti. Bu eylem demokratik ve barışçıl toplantı ve sivil itaatsizliğin Türkiye’deki en uzun ve en iyi örneklerinden biri. Bu sivil itaatsizliğin ve haklı direnişin başka alanlara da yayılacağı kaygısıyla bunu bastırmak ve boğmak istediler. Öyle ki önümüzdeki günlerde yaşanılan her alandaki krizin doğal olarak bu tür sivil itaatsizliklere, barışçıl toplantılara yol açabileceğinden de korktular. Onun önünü kesmek istediler” dedi.

İnsan hakları savunucuları olarak Cumartesi Anneleri’nin yanında olacaklarını ifade eden Birdal, “Cumartesi Anneleri eylemi hak arama meselesi olduğu kadar bir demokrasi ve vicdan arayışıdır. 701’inci haftada da herkesi orada olmaya çağırıyoruz. Kayıplar hepimizin ve hepimizin sahip çıkması gerekiyor” dedi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir