Anasayfa / Haberler / Sudan’da askeri darbeye karşı direniş sürüyor: Pazar günü binlerce kişi sokağa çıktı

Sudan’da askeri darbeye karşı direniş sürüyor: Pazar günü binlerce kişi sokağa çıktı

Sudan’da 25 Ekim’de gerçekleşen askeri darbenin ardından başlayan eylemler devam ediyor.

Dün (30 Ocak) başkent Hartum başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde binlerce kişi sokağa çıktı. Sudanlı Profesyoneller Derneği ve Direniş Komiteleri’nin çağrısıyla gerçekleşen eylemlerde askerlerin yönetimden tümüyle çekilmesi ve tamamen sivil bir hükümet kurulmasını talep ediyorlar.

Eylemler öncesinde Hartum’da polis ve asker yığınağı yapılırken şehir merkezi tümüyle kapatıldı. Hartum’un farklı bölgelerinde toplanan, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu eylemciler tarafından, askeri hükümet karşıtı sloganlar atıldı ve kolluk kuvvetleri tarafından öldürülenlerin fotoğrafları taşındı. Başkanlık sarayına yürüyen eylemcilere yönelik kolluk kuvvetlerinin plastik mermi ve biber gazı kullandığı saldırılarının ardından çatışma yaşandı. Polis saldırısında çok sayıda eylemci yaralanırken, Sudan Doktorlar Komitesi, 27 yaşındaki bir eylemcinin göğsünden yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hartum’un yanı sıra Omdurman, Port Sudan, Darfur bölgesi ve Jazira eyaletinin başkenti Madani de dahil olmak üzere ülkenin başka yerlerinde de eylemler düzenlendi. Sudan Doktorlar Komitesi tarafından darbeden bu yana eylemlerde şimdiye kadar en az 79 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir