Kazakistan Cumhurbaşkanı’ndan askerlere “eylemcilere uyarı yapmadan ateş” emri

yazar:

kategori:

Kazakistan’da doğalgaz fiyatlarına yüzde 50 zam yapılması sonrasında başlayan eylemler isyana dönüşürken Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev kolluk kuvvetlerine “uyarı yapmadan ateş etme” yetkisi verdiğini söyledi.

Eylemciler için “terörist” ifadesini kullanan Tokayev eylemcilerden 26 ve kolluk kuvvetlerinden ise 18 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kazakistan kolluk kuvvetlerinin eylemleri bastıramaması nedeniyle, Tokayev üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istemiş, Rusya, Ermenistan ve Belarus ülkeye “barış gücü” adı altında asker göndermeye başlamıştı.

2 Ocak’ta doğalgaz fiyatının ikiye katlanması sonrasında sokak eylemleri ve kitle grevleri başlamıştı. 4 Ocak’ta ABD’li Chevron enerji tekelinin ortağı olduğu Tengizchevroil şirketinde çalışan petrol işçileri dahil olmak üzere Aktobe, Batı Kazakistan ile Kızılorda gibi birçok bölgede petrol tesislerinde çalışan işçiler grevler gerçekleştirmişlerdi. Aynı günün akşamı Karaganda bölgesinde ArcelorMittal Temirtau şirketinin maden işçileri ile Kazakhmys şirketinin bakır dökümcüleri ve maden işçileri de greve başlamışlardı.

Yine 4 Ocak’ta Almatı, Atırau, Uralsk, Aktyubinsk, Kızılorda, Taraz, Taldikorgan, Turkestan, Çimkent, Ekibastuz’da sokak eylemleri başlamış, 5 Ocak’ta ise eylemler Petropavlovsk, Pavlodar, Ust-Kamenogorsk ve Semipalatinsk kentlerini sıçramıştı. Yerel kaynaklar tarafından şu ana kadar çıkan çatışmalarda 100’ün üzerinde eylemcinin hayatını kaybettiğini belirtilyorlar.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir