Kazakistan’da halk ayaklanması üçüncü gününde sürüyor

yazar:

kategori:

Kazakistan’da doğalgaz fiyatlarına yüzde 50 zam yapılması sonrasında başlayan eylemler 3. gününde devam ediyor. Eylemleri bastırmak için görevlendirilen ordu birlikleri birçok noktada eylemciler tarafından püskürtülürken, hükümet istifa etmek zorunda kaldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, eylemlerin ardından Çarşamba günü hükümetinin istifasını kabul etti. Cumhurbaşkanlığı ofisine göre Tokayev, Alikhan Smailov’u başbakan vekili olarak atadı. Öte yandan kabine en az 6 ay boyunca sübvanse edilmiş fiyat üzerinden yakıt satışını sürdürmeyi kabul etmiş durumda.

İstifa ve zammın geri alınması kararlarına rağmen sokak eylemleri ve petrol tesisleri başta olmak üzere birçok yerde başlayan kitle grevleri bugün de yayılarak devam etti. Almatı’da valilik ve adliyenin de olduğu hükümet binaları eylemciler tarafından basıldı, bazı binalar ateşe verildi. Ülkenin en işlek havalimanı olan Almatı Uluslararası Havalimanı’nın eylemciler tarafından ele geçirildiği bildirildi. Taldikorgan bölgesindeki eylemler sırasında ise eski cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelleri yıkıldı.

Almatı başta olmak üzere birçok noktada askerler ile eylemciler arasında şiddetli çatışmalar devam ederken, Kazak seçkinlerinin ülkeden kaçmaya başladığı, şu ana kadar en az 10 özel uçağın çeşitli Avrupa ülkelerine hareket ettiği belirtiliyor.

Ülkede internet büyük oranda kesilirken hükümet eylemlerin ardından finans başkenti Almatı ve Mangystau eyaletinde iki haftalık olağanüstü hal ilan edildi. OHAL akşam saatleri itibariyle ülke çapında geçerli olacak şekilde genişletildi. Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından “Devlet başkanı olarak ve bundan sonra Güvenlik Konseyi başkanı olarak, mümkün olduğunca sert davranmaya niyetliyim,” açıklaması yapıldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir