Anasayfa / Haberler / Kazakistan’da doğalgaz zammına karşı on binlerce kişi sokağa çıktı ve kitle grevleri patlak verdi

Kazakistan’da doğalgaz zammına karşı on binlerce kişi sokağa çıktı ve kitle grevleri patlak verdi

Kazakistan’da doğalgaz fiyatlarına %50 zam yapılması sonrasında dün (3 Ocak) başlayan eylemler ikinci gününde devam ediyor.

Dün Mangistav eyaletinde bulunan Zhanaozen’in ardından eyaletin merkezi olan Aktav kasabasında patlak veren eylemlere binlerce kişi katıldı. Eylemlerde Çinli şirketlerle ortak yatırımları olan eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ailesine tepki gösterilirken hükümetin istifası talep edildi. Eylemler sonrasında Cumhurbaşkanı Kasım Kasım Cömert Tokayev’in talimatıyla zammın yüzde 25’e düşürülmesine rağmen tepkiler dinmedi.

Eylemler daha sonra Kazakistan’ın en büyük petrol üreticisi Tengizchevroil’in taşeronlarının kullandığı işçi kampına da yayıldı. Gün içinde ise petrol üretiminin yoğun olduğu Aktav, Zhanaozen ve Atırav’da bulunan çok sayıda petrol tesisinde çalışan işçilerin dahil olduğu kitle grevleri patlak verdi.

Bugün akşam saatlerinden itibaren ise eylemler ülke çapına yayıldı. Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da gerçekleşen eyleme on binlerce kişi katılırken, ülke çapında internet erişimi kısıtlandı, whatsup, telegram gibi mesajlaşma uygulamaları tümüyle kapatıldı ve eylemleri bastırmak için ordu birlikleri görevlendirildi.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir