Brezilya’da yerliler topraklarının talanının önünü açacak yerel mahkeme kararının yüksek mahkemede görüşülmesi sırasında eylem gerçekleştirdi

Brezilya’nın başkenti Brasilia’da yerlilerin toprakları için korumaları tümüyle kaldırması ve toprakların büyük şirketlerin kullanımına açılarak talan edilmesinin önünü açması beklenen bir yerel mahkeme kararının Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi’nde görüşülmesi sırasında eylem düzenlendi.

170 kadar yerli grubunun çağrısıyla hafta başından itibaren başkentte toplanmaya başlayan binlerce kişi görüşmelerin başladığı Çarşamba günü geleneksel kıyafetler giyip, ok ve yaylar taşıyarak büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı eylemin bugüne kadar Brezilya’da yerlilerin gerçekleştirdiği en büyük eylem olduğu belirtiliyor.

Tarım şirketleri tarafından açılan bir dava sonucu alt derece mahkemesi tarafından alınan kararla Santa Catarina eyaletindeki bazı yerli toplulukların, yaşadıkları toprakların atalarına ait olduğu iddiası reddedilmişti. Üst mahkeme tarafından değerlendirilecek olan bu karar korumanın yalnızca anayasanın kabul edildiği 1988 yılından bu yana bir bölgede yaşadıklarını kanıtlayabilen yerli nüfusa uygulanması gerektiği iddiasına dayandırıyor. 

Yerli gruplar ise anayasada herhangi bir son tarih olmadığını ve yerli sakinlerin genellikle atalarının topraklarından taşınmaya zorlandıklarını savunuyor. Yargıtay’ın önünde dosya güneydeki Santa Catarina eyaletindeki bir davayla ilgili olsa da, alt mahkemenin kararının onanması halinde bu onlarca benzer dava için yasal bir emsal oluşturacak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir