Guatemala’da yolsuzlukla mücadeleyle görevli savcının görevden alınmasının ardından binlerce kişi sokaklara çıktı

Guatemala Başsavcısı Maria Porras’ın geçen hafta yolsuzlukla mücadele ile görevli savcı Juan Francisco Sandoval’ı Cezasızlığa Karşı Özel Savcılık Ofisi’nin (FECI) başkanlığından uzaklaştırmasının ardından eylemler başladı.

Sandoval yaptığı açıklamada başsavcının kendisini devlet başkanı Alejandro Giammattei ile bağlantılı yolsuzluk dosyalarını engelledikten sonra görevden aldığını söyledi.

Dün (29 Temmuz) Guatemala’nın başkenti Guatemala City’de toplanan binlerce kişi “Giammattei, İstifa” yazılı pankartla başkanlık sarayından başsavcılık ofisine yürüdü. Eyleme politik örgütlerin yanı sıra yerli gruplar ve öğrenci örgütleri katıldı. Eylemciler, yol üzerindeki bazı kamu binalarını korumak için görevlendirilen polislerin karşısında lastikleri ateşe verdi ve binalara doğru boya fırlattılar.

Öte yandan ülke genelinde birçok yerde gerçekleşen eylemlerde Giammattei’nin istifası talep edildi. Eylemler kapsamında Panamerikan Karayolu üzerindeki birçok nokta eylemciler tarafından bloke edildi.

Geçtiğimiz Kasım ayında da 2021 yılı bütçesinde hükümetle bağlantılı şirketlerin üstleneceği büyük altyapı projelerine öncelik verilmesi ve eğitim, sağlık ve yargı harcamalarına ayrılan pay düşürülmesi nedeniyle kitlesel eylemler gerçekleştirilmişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir