Sokağa çıkma yasağı öncesi birçok noktada 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi

kategori:

Dün (29 Nisan) aksaşm 19.00’dan itibaren başlayan ve 17 Mayıs’a kadar devam edecek sokağa çıkma yasağı öncesinde dün birçok noktada 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen eylemlerde polis saldırıları yaşandı.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un çağrısıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Çanakkale, Denizli, Samsun, Giresun, Zonguldak, Sivas, Eskişehir, Antalya, Aydın, Tekirdağ, Edirne, Trabzon gibi bir çok noktada sınırlı katılımlı eylemler gerçekleştirildi.

Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde “Umut Yan Yana” sloganıyla yapılmak istenen 1 Mayıs eylemine polis biber gazıyla saldırdı. Saldırı sonrasında açıklama KESK binası önünde yapıldı. Mamak’ta da 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştiren Partizan okurlarına polis saldırdı. 6 Partizan okuru ve 1 BDSP’li darp edilerek gözaltına alındı. 

İstanbul’da, pandemi döneminde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nde gıyabi cenaze namazı kılmak için biraraya gelen Emek ve Adalet Platformu üyelerine de polis saldırdı. Saldırıda 12 Kişi gözaltına alındı. Gözaltılar daha sonra serbest bırakıldı.

Öte yandan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un çağrısıyla 1 Mayıs 1977’de katledilenler Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda anıldı. 1989’daki 1 Mayıs eylemlerinde yaşamını yitiren Mehmet Akif Dalcı için Şişhane’de anma düzenlenirken, Kadıköy’de ise 1996’daki 1 Mayıs eylemlerinde polis tarafından katledilen Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Dursun Adabaş için yürüyüş ve anma gerçekleştirildi.

İzmir’de ise 1 Mayıs eylemi DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun çağrısıyla Kemeraltı girişinde gerçekleştirilidi. Çok sayıda siyasal grup ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eyleme polis yönelik polis saldırısında 5 kişi darp edilerek gözaltına alındı, Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir