Anasayfa / Haberler / Askeri darbeye karşı direnişin sürdüğü Myanmar iç savaşa doğru ilerliyor

Askeri darbeye karşı direnişin sürdüğü Myanmar iç savaşa doğru ilerliyor

Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbeye karşı eylemler devam ederken, ordu birlikleri katliamlarına devam ediyor. Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu’nun (AAPP) raporuna göre 1 Şubat’tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 328’e yükseldi. Ancak gerçek sayının tespit edilenin çok üzerinde olduğu, yalnızca bugün gerçekleşen eylemlerde en az 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ordunun katliamlarına rağmen Myanmar’ın hemen hemen her bölgesinde kitlesel sokak gösterileri devam ediyor. Bugün gerçekleşen eylemlere de on binlerce kişinin katıldığı belirtiliyor.

Etnik askeri örgütlerin kontrolündeki bölgelerde ayrı hükümet

Öte yandan darbe karşıtı hareketin çok sayıda liderinin ve devrilen hükümetin henüz tutuklanmamış olan üyelerinin Myanmar’ın doğu sınırlarında bulunan, etnik askeri örgütlerin kontrolündeki bölgeleri üs olarak kullandığı belirtiliyor. Darbe karşıtı hareketin çatı örgütü olan Sivil İtaatsizlik Hareketi’nin (CDM) giderek artan sayıda üyesi, Kayin, Kayah ve Mon etnik grupları tarafından kurulmuş olan, Karen Ulusal Birliği (KNU) gibi silahlı örgütlerin kontrol altında tuttuğu bölgelere sığınıyor.

Bu darbeyi alenen kınayan bu etnik askeri örgütlerin, zaman zaman CDM’nin barışçıl gösteri yapma hakkını korumak için asker konuşlandırdıkları belirtiliyor. Askeri darbe sonucu feshedilen Myanmar’ın yasama organı olan Pyidaungsu Hluttaw üyelerinin bu bölgede Pyidaungsu Hluttaw Temsilciler Komitesi (CRPH) adıyla ayrı bir hükümet kurmaya hazırlandığı da belirtiliyor.

Ana silahlı gruplardan birinin lideri bugün yaptığı açıklamada, askeri cuntanın protestocuları öldürmeye devam etmesi halinde Myanmar’ın etnik silahlı gruplarının hiçbir şey yapmadan beklemeyeceğini söyledi. Shan Eyaleti Restorasyon Konseyi / Shan Eyalet Ordusu Başkanı General Yawd Serk, Reuters’a yaptığı açıklamada “Eğer protestoculara ateş etmeye ve zorbalık yapmaya devam ederlerse, etnik gruplar sadece bekleyip hiçbir şey yapmamaya devam etmeyeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Darbe karşıtları gerilla savaşına hazırlanıyor

Öte yandan The New York Times’ın haberine göre çok sayıda darbe karşıtı gerilla savaşına hazırlanıyor. Habere göre aralarında öğrenciler, aktivistler ve ofis çalışanlarının da olduğu çok sayıda kişi, Myanmar’ın ormanlık bölgelerinde tüfek doldurmak, el bombası atmak ve bomba hazırlanmasını öğrendikleri temel askeri eğitimler alıyorlar.

Haberde 1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbenin ardından barışçıl eylemcilere karşı şiddetin dozunu giderek arttıran askeri cuntaya karşı darbe karşıtlarının, mahalleleri askeri saldırılardan korumak için barikatlar kurdukları ve internet üzerinden nasıl duman bombası yapılacağını öğrendikleri belirtiliyor. Haberde darbe karşıtlarının ormanlarda, temel savaş teknikleri konusunda eğitim aldıkları ve askeri tesisleri sabote etmek için planlar yaptıkları ifade ediliyor.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir